Euronews Уикенд

Най-добрите арт събития в Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мястото е изложбеният център на фондация "Луи Витон" в Париж. Това е грандиозна изложба, посветена на френско-унгарския художник Симон Хантай, майстор на абстрактната живопис. Повече от 130 шедьовъра са разположени на 3000 квадратни метра, представяйки основните периоди в кариерата на художника. Има и картини от Матис и Полък. Много от произведенията досега не са били излагани пред публика, те са широкоформатни картини от втората половина на XX век.

Биеналето на изкуствата във Венеция се утвърди като едно от най-престижните артистични събития на Стария континент. До ноември туристите и любителите на изкуството могат да се насладят на творби на художници от цял свят. Тазгодишното издание, със своята програма и заглавие "Млякото на мечтите", не може да се пропусне. То използва изкуството, за да омае отново един свят сред екологични и политически катаклизми.

Музикалният фестивал в Берлин се открива този уикенд с Musikfest, който представя 50 произведения от повече от 40 композитори. На сцените ще се качат водещи оркестри от Германия, Европа и света. Фестивалът привлича стотици музиканти, но и хиляди любители на класическата музика. 33 ансамбъла и множество солисти ще свирят пред отбрана публика.