Европа

Намериха останки от самолет след стапяне на ледник

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Бързотопящ се швейцарски ледник разкри останките на самолет, изчезнал над Швейцария в края на 60-те години на миналия век. Алпинист се е натъкнал на зловещото откритие по време на най-обикновен поход.
Необичайна находка в Алпите разкриха заради бързото топене на ледниците. Ледникът Алеч във Вале, Швейцария е един от най-големите в Алпите. Големината му е приблизително 82 квадратни километра. През 1968 г. самолет се разбива в него и останките му не са намерени половин век. Досега.
Заради глобалното затопляне, ледникът се топи с безпрецедентна скорост. В останките от самолета, наполовина в леда, се виждат седалките на пътниците и дори кутия с крем, които са добре запазени. 
Планинският водач Доминик Нелен се е натъкнал изненадващо на находката.

 

Ледниците изчезват. Ако това продължи така, през 2090 г. ще останат само 10% от ледника

Доминик Нелен, планински водач

През последните месеци бяха открити човешки останки в Швейцария от туристи. Величествените ледници в страната продължават да се топят бързо.

 

Можем да видим проблема тук горе. Той е за цяла Европа, за целия свят, заради водата. Не само ние се нуждаем от вода, цяла Европа се нуждае от водата оттук.

Щефан Гафнер, планински спасител

Тази година, Швейцария, както много други страни, преживя изключително горещо лято. Ако жегата и сушата продължат през летните месеци, експертите смятат, че голяма част от ледниците може да изчезнат след 15 години.