Европа

ЕС и САЩ с опит да намалят напрежението между Косово и Сърбия

От Euronews България Euronews България

Вашингтон и Брюксел продължават дипломатическите си усилия за разрешаване на кризата в Косово.

След като се срещнаха с косовския премиер Албин Курти и представители на сръбското малцинство, пратениците на САЩ и ЕС заминаха за Белград, където разговаряха с президента на Сърбия Александър Вучич.

"Проведохме нелеки разговори. Моето послание се отнася за нашия народ в Косово и Метохия - ние винаги ще работим за запазване на мира и стабилността", каза сръбският президент.

Няма да отстъпим нито за секунда нашите държавни и национални интереси. Това са интересите на нашия народ, интересите на вашата сигурност и вашата безопасност. Никакъв отказ, никаква капитулация. Да живее Сърбия.

Александър Вучич, президент на Сърбия

След неуспешните преговори миналата седмица в Брюксел, Мирослав Лайчак, преговарящ от страна на ЕС и Габриел Ескобар, специален пратеник на Съединените щати за Западните Балкани, засилиха дипломатическата си дейност за урегулиране на конфликта.

"Чухме притесненията на кметовете и нашата мисия продължава със срещи в Белград", посочи Ескобар.

Междувременно миротворците на НАТО КФОР засилиха присъствието си в северната част на Косово в отговор на рязко нарасналото напрежение.

Правилните варианти са тези, които запазват мира и нормалната атмосфера. Не става въпрос за победители и победени, а за хората, които живеят тук.

Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за Косово

Напрежението в региона е вследствие на решението на косовското правителство да обяви нови правила за сърбите, влизащи на територията на Косово.

Те предвиждат, че на всеки, който влиза в Косово със сръбска лична карта, ще му бъде връчен временен документ за време на престоя си в страната, а сръбските регистрационни табели на автомобилите ще трябва бъдат заменени с косовски.

Този ход предизвика бурна реакция от страна на сръбското малцинство, чийто представители блокираха пътищата в северната част на страната.

Косово отложи промените си до 1 септември. Ако дотогава не бъде намерено решение, е възможно размириците да избухнат отново.