Европа

Зеленски: Избегнахме ядрена авария със спирането на АЕЦ "Запорожие"

От Euronews България Euronews България

Заради инцидента със спирането на АЕЦ "Запорожие" снощи, президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международната общност да засили натиска върху Русия.

Той поиска руските военни да излязат от атомната електроцентрала веднага, за да не се стигне до глобална радиационна катастрофа.

Критичната ситуация с временно изключената от експлоатация АЕЦ "Запорожие" засили страховете от ядрена катастрофа в Украйна.

Положението е овладяно само благодарение на задействаните аварийните резервни дизелови генератори на централата, за да се осигури необходимата за работата ѝ електроенергия, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Необходим е такъв международен натиск, който да принуди окупаторите незабавно да се изтеглят от територията на Запорожската АЕЦ. Те трябва да се задействат много по-бързо от сега, защото всяка минута престой на руските военни в атомната електроцентрала крие риск от глобална радиационна катастрофа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По думите на Зеленски за първи път в историята, Запорожската атомна електроцентрала е спряла работа.

"Това стана след като руски обстрел повреди последната действаща линия на електропроизводството на централата към украинската енергийна система. Дизеловите генератори веднага започнаха да осигуряват енергия на самата АЕЦ, за да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере каква заплаха представлява това. Ако дизеловият генератор не беше включен, ако автоматиката и персоналът на нашата централа не бяха работили след спирането на тока, сега щяхме да бъдем принудени да преодолеем последиците от радиационна авария", заяви украинският държавен глава.

Комплексът, най-голямата ядрена централа в Европа, е окупиран от руските сили и се управлява от украински работници от първите дни на 6-месечната война.