Общество

Адв. Германов: Съдът прие, че няма гаранции за справедлив съдебен процес в Русия

От Euronews България Euronews България

Съдът приема, че е възможно Алчин да бъде преследван в Русия заради неговите антивоенни проявления в България, т.е. положението му да се утежни.

Това заяви адвокат Герман Германов в ефира на Euronews Bulgaria относно мотивите зад решението на Варненския апелативен съд да отмени екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин.

„От друга страна съдът приема, че дадените гаранции от руската държава за правото на справедлив съдебен процес не са достатъчни“, допълни адв. Германов, който представлява Алчин в съда.

Той посочи факта, че Русия вече не членува в Съвета на Европа, което по думите му също е било взето предвид от съда.

Адвокатът подчерта, че българското право не е прецедетно, а се базира на т.нар. обективно право, така че едва ли може да се очаква решението на съда да повлияе съществено в изхода на други съдебни процеси по екстрадиция от България, но е възможно мотивите на съда да бъдат взети предвид.

Адв. Германов отбеляза, че делото срещу Алчин за данъчно престъпление е започналото през 2018 г., но клиентът му е бил привлечен като обвиняем през 2021 г., когато вече от няколко години е живеел в България за постоянно.

Въпреки, че си е ходил до Русия, до момента на предварителното му задържане той въобще не е знаел за това дело“, коментира адв. Германов и подчерта, че руският съд е можел да осъди Алчин задочно и впоследствие да поискат неговата екстрадиция в Русия за изтърпяване на наказанието.

По думите на адвоката е "твърде логично" политическите възгледи на Алчин да са в основата на делото срещу него в Русия.

Адв. Германов обясни, че постановена на Алчин от районен съд в Москва мярка за задържане под стража не издържат на изискванията на българските закони и Конвенцията за екстрадиция, тъй като тя е за срок от 2 месеца, а българският закон изисква 4 и повече месеци.

Съвсем ясни и очевидни са неговите антивоенни прояви и добиването на публичност на тези прояви“, коментира още той.

Алчин е изглеждаше добре, беше щастлив. Имаше сравнително свеж вид. Надявам се, че го очаква едно добро бъдеще в България“, каза адвокат Германов.

Цялото интервю вижте във видеото.