Европа

ЕК предлага 460 милиона евро на България по инструмента SURE

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

460 милиона евро да бъдат отпуснати на България, предлага Еврокомисията. Те са по програма SURE, което е Временна помощ за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации, а решението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет. Помощта ще бъде под формана на изгодни заеми, за работни места засегнати от ковид пандемията.


Еврокомисията представи предложение на Европейския съвет за отпускане на допълнителни 460 милиона евро финансова подкрепа за България по инструмента за временна подкрепа, известен като SURE. Така общото подпомагане за страната ни достига 971 милиона евро.


След като Европейският съвет одобри предложението, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при изгодни условия. 

 

Тези средства ще помогнат на България да покрие разходите, свързани с продължаването на схемата за субсидиране на заплатите, въведена в отговор на пандемията от коронавирус, и по този начин да се справи с продължаващото сериозно социално-икономическо въздействие на кризата причинена от COVID-19.

Даниел Фери, говорител на Европейската комисия

България е осмата държава от Евросъюза, заедно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, която поиска подкрепа в допълнение към вече отпуснатата по инструмента SURE, и одобрена от Европейския съвет през 2020 г. 

 
Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации - SURE е ключов елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на работните места и служителите в отговор на пандемията от коронавирус. 


Предложението ще увеличи общата финансова подкрепа, предоставена по инструмента на страните членки, до общо 94 милиарда евро. По механизма за подпомагане Комисията вече е изплатила 92 милиарда евро на 19 от страните и очаква да предприеме оставащите операции по заемане на средствата през следващите месеци.


Инструментът SURE е достъпен за страните членки, които трябва да мобилизират значителни финансови средства за борба с отрицателните икономически и социални последици от епидемията от коронавирус на тяхна територия. Той може да предоставя финансова помощ до 100 милиарда евро под формата на заеми от ЕС на засегнатите държави за справянето им с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта.