Политика

Проф. Владимир Чуков: Управляващите да почерпят гръцки опит за справяне с миграционния натиск

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Аз бих посъветвал управляващите, които и да са те, наистина да почерпят опит от нашите гръцки съседи. Миналата година България имаше по-голям миграционен натиск, отколкото Гърция. Която, до приемането на този законодателен пакет (обявяването на влизането в страната без виза за престъпление – бел. ред.), беше раздирана от всякакви, дори батални, сцени на гръцко-турската граница, на морската граница.“ Това каза в ефира на Euronews PrimeTime арабистът и анализатор проф. Владимир Чуков по повод днешния инцидент с автобус, превозващ мигранти.

 

Нека да резюмираме: не само законодателни промени. Нашата страна трябва да направи едни много сериозни фондове в сектор „Миграция“, така че да се намерят необходимите експерти, които да бъдат материално стимулирани за работа в този сектор“, добави проф. Чуков.

 

Ето какво още каза той за зрителите на Euronews Bulgaria:

 

Съвсем нормално е, особено летните месеци, има засилен миграционен натиск. Това го наблюдаваме след т.нар. ковид пауза, която продължи някъде около две години. Но от миналата година виждате ескалация на този миграционен поток, като има и допълнителен, форсмажорен компонент – това е променената регионална ситуация в Близкия изток. Имам предвид промяна на взаимоотношенията между Сирия и Турция. И естествено, променената ситуация в самата Турция. Която за съжаление акумулира твърде много бежанци и мигранти, които очевидно вече търсят някакви подстъпи да тръгнат отново по познатите канали и пътища, които ние видяхме през 2015-2016 година към Европа. Множество са факторите, които променят ситуацията.

 

Не съм оптимист по отношение на урегулирането на статута на сирийските бежанци в Турция. С наближаването на президентските избори юни догодина ще има радикална промяна по отношение на пребиваването на тези хора в Турция. Ако спечели опозицията, тя много ясно каза, че има план за изпращането на около 99% от сирийците вкъщи. Самият Ердоган, от около месец ясно заяви, че иска да затопли отношенията си с Дамаск и една от темите е урегулирането на отношенията за бежанците. Самият Дамаск поставя условие да се върнат. Всичко това предизвика невероятни брожения, страхове и съвсем нормално желание да напуснат Турция.

 

Миграционен натиск ще има и ние виждаме не само по посока на България, но подобно нещо бих казал в пъти повече по отношение на Гърция.

 

Цялото интервю вижте във видеото.