Euronews Сега

САЩ опрощават с до 20 000 долара заемите на милиони студенти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати облекчават плащанията по студентските заеми на най-нуждаещите се американци с до 20 хиляди долара. Към момента над 40 милиона американци изплащат студентски заеми, които сумарно надхвърлят 1,5 трлн. долара. Според някои новите мерки ще подсилят икономиката, докато според други те са прекалено разточителни.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че администрацията му ще опрости федералните студентски заеми на милиони американци. 

 

По време на президентската ми кампания обещах облекчения по студентските дългове и днес спазвам това обещание. С пълномощията на Конгреса и Министерството на образованието ще опростим 10 000 долара по неизплатени федерални студентски заеми.

Джо Байдън, президент на САЩ

Хората с годишен доход под 125 хил. долара ще могат да се възползват от мярката. При получателите на т.нар. стипендии "Пел" финансовото облекчение може да достигне 20 хиляди долара. Този ход дава нов тласък на демократите преди междинните избори през ноември.

Според поддръжниците на мерките опрощаването на дълговете ще подсили икономиката. А според техните критици са разточителни и помагат на студентите на гърба на данъкоплатците.

20-годишната Катари има заеми на стойност около 100 хил. долара. Тя обаче не може да се възползва от облекчението, защото е имигрант и няма социалноосигурителен номер.

 

Радвам се, но в същото време съм и тъжна, защото това определено не е достатъчно. Нуждаем се от повече от 10 хиляди долара. А фактът, че тези мерки не се отнасят до мен, само ме разочарова повече. Мисля за бъдещето си и многото дългове, които ще имам през голяма част от живота си.

Катари Джиглио, студентка

Белият дом цитира данни, според които от 1980 г. общите разходи за четири години в колеж почти са се утроили. Над 40 млн. американци изплащат студентски заеми, като сумарно дълговете им надхвърлят 1,5 трлн. долара.

По-рано този месец Джо Байдън подписа и законопроект за инвестиции в здравеопазването и изменението на климата.