Спорт

Моментът на истината: Лудогорец и ЦСКА-София излизат за своите реванши в Европа

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Evroturniri

Българските представители в европейските клубни турнири Лудогорец и ЦСКА-София излизат тази вечер за много важни мачове. Двата отбора постигнаха победи с по 1:0 съответно срещу Жалгирис и Базел, а сега им предстоят реваншите. Целта на шампионите е да се класират за същинската фаза във втория по сила турнир Лига Европа, а стремежът на "червените" са групите на Лигата на конференциите.

Лудогорец има сигурно участие в Европа с още поне шест мача, тъй като дори при отпадане ще се прехвърли в групите на Лигата на конференциите. Целта обаче е и тази година отборът да играе в Лига Европа, след като не успя да се пребори за голямата си цел - влизане в Шампионската лига. 

Треньорът Анте Шимунджа заяви, че очаква много труден мач. Той няма да може да разчита на един от основните си футболисти Кирил Десподов заради натрупани картони. Под въпрос заради различни проблеми пък са Доминик Янков, Каули и Клод Гонсалвеш. Лудогорец загуби предишните си две гостувания в Европа - с 1:2 от "Шамрок" и с 2:4 от Динамо (Загреб).

В първия мач в Разград шампионите победиха Жалгирис след автогол на Иван Татомирович във втората минута. Реваншът е тази вечер в 19.00 часа българско време.

От своя страна ЦСКА-София ще се постарае за трета поредна година да играе в групите на някой от европейските турнири. "Червените" взеха преднина след успеха с 1:0 срещу Базел в София, като той беше постигнат с много силна игра. Още тогава треньорът Саша Илич посочи, че за да изпълни изцяло задачата си, отборът трябва да се представи още по-добре в реванша.

Преодоляване на Базел и влизане в групите на Лигата на конференциите ще осигурят на ЦСКА-София важни приходи, както и престиж. При класиране за групите на турнира "армейците" ще си осигурят 2,94 милиона евро плюс 500 хиляди евро за всяка победа и 166 хил. за равенство. Въпреки това изпълнителният директор на клуба Филип Филипов заяви, че сезонът не се решава от един мач. На линия за сблъсъка пък ще бъдат почти всички футболисти, с изключение на възстановяващите се от продължителни контузии Митко Митков и Бисмарк Чарлз. Мачът в Швейцария е тази вечер от 20.00 часа българско време.

Още спортни новини вижте във видеото: