Политика

Демерджиев поиска оставката на зам.-директора на Гранична полиция

От Euronews България Euronews България
Demerdjiev Bgnes 2 Снимка: БГНЕС

"Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на Гранична полиция. Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си."

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Бургас.

Имам големи претенции към Гранична полиция и ще взема мерки, закани се Демерджиев, който поиска оставката на Моллов.

Директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов бе понижен преди дни. На неговото място бе назначена досегашният му заместник Росица Димитрова, а на самия Моллов възложен ресор "Охрана на границата".

 

По време на брифинга в Бургас, стана ясно, че в автобуса е имало 47 мигранти. Превозното средство е идвало от посока Созопол. Мигрантите са от Сирия.

Демерджиев заяви, че връхлитането на автобуса върху полицейския патрул е било напълно умишлено. 

Иван Демерджиев съобщи, че властите знаят откъде са влезли чужденците – район, пресечена местност, който не е достатъчно обезпечен с техника.

Единият загинал полицай е на 43 години, командир на отделение от Първо районно с 18 годни стаж. Вторият загинал е също от Първо районно със 7 години стаж в системата.

Властите съобщиха, че към момента е задържано едно лице. Издирва се още едно.

Задържано е едно лице, което не е от групата, за което имаме данни, че е участвал в превоза. Издирваме още едно лице, за което също имаме данни, че е участвал в превоза и е бил в автобуса. Въпросните лица са сирийци със статут на бежанци, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Ангажиран е целият ресурс на Окръжна прокуратура Бургас, каза от своя страна окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Той съобщи, че за разследването е привлечен да участва експертът проф. Станимир Карапетков.