Общество

„Викът на украинската майка“: По следите на една противоречива творба

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 14 174515

Къде е скулптуратаВикът на украинската майка”, провокирала широка дискусия след поставянето й преди дни, непосредствено до Паметника на Съветската армия? Бронзовата фигура, изобразяваща ужасена викаща жена, която според автора Неделчо Костадинов символизира мъката на украинката, бе премахната часове след поставянето ѝ. Къде се намира сега и какво е нейното бъдеще - разказват стажант репортерът Мелина Василева и стажант операторът Иво Михайлов.

Тръгнахме по следите на монумента, обект на разгорещена дискусия в публичното пространство. Открихме го далеч от мястото, на което беше поставен първоначално – в краен квартал на столицата, в ателието на своя създателскулптора Неделчо Костадинов.

 

Сега е на сигурно място в моето ателие.

Неделчо Костадинов, скулптор

Опасенията на автора произведението да остане в Княжеската градина в столицата са свързани с евентуални вандалски прояви и унищожаване на творба от хора, които са против поставянето й. “Викът на украинската майка” получи много упреци и по отношение на нейните естестически качества.

 

И най-красивата да е, когато изпита тоя гняв, сила и енергия, която има, тя погрознява. Имаше украинки, които помолиха да я погалят, бяха възхитени, разчувствах ги.

Неделчо Костадинов, скулптор

Представители на украинската общност у нас обаче се разграничават от мнението на автора за качествата на скулптурата.

 

Това, според мен, е един изключително несполучлив опит да се пресъздаде болката на украинската жена, нейното страдание и викът на нейното сърце. Страданието наистина не може да бъде красиво, но може да бъде представено достойно.

Анна Бандалова, преподавател в ЦДО, 125 СУ “Проф. Боян Пенев”

Бъдещето на скулптурата все още остава неясно. Засега ще се съхранява в ателието на нейния автор Неделчо Костадинов, където бе изработена, докато за нея се намери по-подходящо и безопасно място от това пред Паметника на Съветската армия. Една от идеите на автора е тя да бъде продадена на търг, а със средствата да се финансира изработката на по-масивен монумент