Европа

Напрежението Косово – Сърбия: Дипломатически совалки, за да се избегне ескалация на 1 септември

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Пратеници на САЩ и Евросъюза се срещнаха с премиера на Косово в опит да предотвратят по-нататъшно напрежение със Сърбия. Това става след като разговорите в Брюксел завършиха без споразумение по спора между бившите врагове от Балканската война. Американският пратеник Габриел Ескобар и за европа Мирослав Лайчак пътуваха до Прищина вчера, а днес ще имат срещи в сръбската столица Белград.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалният представител на Евросъюза за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак заявиха, че са решени да предотвратят ескалация на напрежението в Косово на 1 септември.

След срещите с институционалните лидери Ескобар каза, че са били уверени от Косово и Сърбия, че няма да има насилие в началото на следващия месец, когато влизат в сила двете правителствени решения за незаконните регистрационни табели и реципрочност на документите. Той каза още, че очаква конкретни предложения за намиране на решение. И двете страни са ги уверили, че не искат ескалация и насилие на 1 септември.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че действа реципрочно на мерките от страна на Сърбия.

 

Ще направим всичко по силите си, заедно с нашите международни партньори, с КФОР, за да не се повтарят пътните блокади. Мога да кажа едно нещо - Аз не съм полицай, не съм съдия. Ако нарушите закона, с това се занимават държавните институции, а не премиерът. Така че се надявам, че предишните картини на барикади и престъпни банди няма да се повторят. И че на 1 септември всичко ще протече без проблеми.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Не стана ясно колко близо са двете страни до споразумение, след като срещата с посредничеството на ЕС миналата седмица не доведе до пробив. Представители на сръбското население в Косово се събраха в град Звечан, за да обсъдят сегашното напрежение.

 

В случай че няма компромисно решение, ние, сръбските политически представители, заедно с всички наши сънародници, ще започнем процес на излизане от всички косовски институции, на всички нива. Ще напуснем държавните и местните институции, след това съдилищата и прокуратурата, както и полицията.

Сърджан Милосавлевич, кмет на Звечан

В края на юли напрежението между Сърбия и Косово избухна, когато косовското правителство обяви, че издадените от сърбите документи за самоличност и регистрационни табели за превозни средства вече няма да бъдат валидни на територията на Косово, тъй като издадените от Косово такива не са валидни в Сърбия.

Сърбия не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г. и все още смята територията за своя. Косовските сърби обаче реагираха яростно, като блокираха пътища в доминирания от сърби северен район на Косово. Прищина отложи изпълнението на решението за 1 септември, тъй като Вашингтон и Брюксел активизираха дипломатическите усилия за разрешаване на кризата.

Преговорите в Брюксел, които започнаха преди 11 години, целят споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни.

Сърбия разчита на подкрепата на Русия в противопоставянето на независимостта на Косово, която е призната от САЩ и основните западни държави.

След войната от 1998-99 г. в Косово са разположени близо 4 000 мироопазващи сили под ръководството на НАТО и всяка въоръжена намеса на Сърбия или Русия там би означавала сериозна ескалация на тлеещия конфликт в Европа.