Добро Утро, Европа

След гонка в Бургас: Двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти блъсна патрулка

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Двама полицаи загинаха след като при гонка автобус с мигранти блъсна патрулка. Инцидентът е станал рано тази сутрин  в Бургас. 

Шофьорът на рейса не е спрял на  сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас патрулка е опитвала да спре автобуса няколко пъти, безуспешно. Започнало е преследване, което завършило с фатален край. Включваме Елена Танева.

В 5:30 тази сутрин автобус с 48 сирийски граждани, сред които жени и деца, навлиза с бясна скорост в Бургас, преследван от полицейски екипи и такива на Гранична полиция. В опит да бъде спрян пътят е препречил друг автомобил на МВР. Автобусът удря автомобила влачейки го заедно с два павилиона край автобусна спирка.  

 

Патрули на гранична полиция са преследвали автобус бял на цвят който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът е предаден на най-близкия патрул., които са подходили към Трапезица на град Бургас. В следствие на удара за съжаление са загинали двама служители.

комисар Калоян Калоянов - началник на ОД на МВР-Бургас

Загиналите са: Атанас Градев, 43-годишен командир на отделения в сектор охранителна полиция. служител с 18 годишен стаж в МВР. Другата жертва е 31-годишният старши полицай Йордан Илиев от сектор “Охранителна полиция”, със седем години стаж в системата.

 

Тези две момчета са герои в моите очи, доблестно изпълнявайки служебните си задължения. Утре в град Бургас ще бъде обявен ден на траур, съболезнования на близките им, колеги и приятели.

Димитър Николов - кмет

Обявявам ден на траур на цялата Бургаска област на 26 август.

Мария Нейкова - областен управител

А след трагедията вътрешният министър обяви война на каналджиите, поиска спешно затягане на охраната по границата и оставката на зам. началникът на гранична полиция.

 

Директорът на Гранична полиция беше преместен като заместник-директор с една основна цел да се занимава с една цел - да възпира този мигрантски натиск. тъй като имаше необходимите функции и поти. Тъй като за мен тази задача не е изпълнена до края на деня, очаквам господин Моллов да подаде оставката си.

Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи

Задържани са и двамата сирийски граждани получили хуманитарен статут у нас и настанени в бежански център в Харманли, като единият избягал от мястото на инцидента е заловен в обедните часове край Първомай. Двамата са участвали като каналджии на групата и преминаването им през страната.

 

Обсъждаме и всъщност което е първоначалната квалификация с което е започнало наказателното производство е причиняване на смърт на две лица причинили пътното произшествие..... за нас обуславят умишлено деяние, а не по непредпазливост такова.

прокурор Георги Чинев

Автобусът е собственост на хасковска фирма, тя на свой ред го закупува от Кърджалийско, изяснили сме как е придобит, задържан е собственика който го е предал на тези две лица.

Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи

Мигрантският натиск през последните две седмици обаче е изключително засилен, а за граничните екипи непосилно да се справят са инвазията от нелегално преминали границата. Иван Демерджиев подчерта, че се извършва и вътрешно разследване за замесени в нелегални каналджийски схеми служители на МВР и гранична полиция. От министерството на отбраната изпращат 300 души които да засилят охраната по границата.