Политика

Мариана Тошева, ДАБ: Има дефиниция за „уязвими групи“, България поема ангажимента само за тях

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„За уязвимите групи има дефиниция в Закона за бежанците и убежището. Тя включва бременни жени, лица с хронични заболявания, възрастни хора, самотни майки – това са хората, които нямат възможност да започнат работа и сами да осигуряват прехраната си. Именно за тези хора България поема ангажимента в дългосрочен план до края на временната закрила (за момента тя е 24 февруари 2023 година) да продължи да предоставя подслон и изхранване.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, като пояснение относно решението, че от септември България ще се грижи само за бежанците от „уязвими групи“.

 

Ето какво още каза тя:

 

По последни данни украинските бежанци, които са подали молба за временна закрила, са 130 594 души. От тях на територията на страната все още са 91 903. По втората фаза на хуманитарната програма за подпомагане на украинските бежанци, към момента ние полагаме грижи за 24 479. Те не работят, това са основно майки с деца, а децата са близо 40% от бройките, за които говорим. Официално, с трудови договори, работят 6 хиляди души, регистрирани в НАП.

 

Една голяма част са ангажирани в туризма и услугите, свързани с туризма. Това е и едно от притесненията – когато летният сезон приключи, има известен луфт до зимния сезон и може би част от тези хора ще останат без работа. Има и хора с висше образование, които успяха да намерят реализация в частни фирми. Хората, които желаеха да работят, бързо се ориентираха и започнаха курсове по български език и доста бързо навлизат. Ако за един сирийски бежанец са необходими поне три месеца за ниво А1, то хората от Украйна минават това ниво за две-три седмици.

 

До края на предишната учебна година не повече от 500 деца се включиха в образователния процес. Тенденцията тогава беше повечето деца да си довършат годината по украинската програма. Около 60 хиляди украински деца са в училищна възраст, има осигурени места. Очакваме бройката на украинските деца в българските училища да се повиши през новата учебна година, въпреки че има нагласи някои да се върнат у дома.

 

Прави се проучване на нагласите – кои от тези 25 хиляди, които са настанени във ведомствени бази, биха останали, децата им да започнат училище, за да могат, ако се налага, да бъдат преместени на подходящо място.

 

Цялото интервю вижте във видеото.