Euronews Primetime

Енергийни мерки: От септември Германия намалява ползването на ток и газ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Германия въвежда нови мерки за пестене на енергия. От 1 септември обществените сгради ще се отопляват на максимум 19 градуса, а осветлението им няма да работи през нощта. Германия опитва да се откаже от ползването на руски газ заради непостоянните доставки.



Германското правителство обяви нови мерки за пестене на енергия. Целта е да се намали ползването на природен газ, както и да се гарантира работата на електроцентралите и рафинериите.

От септември обществените сгради ще бъдат отоплявани максимум до 19 градуса, а лампите им ще бъдат изключвани между 10 вечерта и 6 сутринта. Художественото осветление на забележителностите в Германия изобщо няма да бъде включвано.

Освен това най-голямата европейска икономика ще използва железопътната си мрежа приоритетно за превоз на суровини, свързани с производството на енергия.

 

По този начин създадохме правна основа, за да действаме бързо, когато е необходимо да се даде приоритет на транспорта на енергия. Има недостиг в железниците. Работят на пълен капацитет. Ако е нужен допълнителен транспорт в енергийния сектор краткосрочно, трябва да дадем приоритет. Това може да означава пътническите влакове да чакат.

Фолкер Висинг, министър на транспорта на Германия

Очаква се мерките да спестят близо 11 млрд. евро на публичния и частния сектор в Германия през следващите две години. "Газпром" намали синьото гориво за страната по "Северен поток" 1, като се позова на технически проблеми. В края на август тръбопроводът отново ще спре работа за три дни заради ремонт.