Свят

Битката за Харков: Върна ли си Украйна втория по големина град?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 14 210237

Украйна вероятно е спечелила битката за Харков. Според американския Институт за изучаване на войната руските сили се изтеглят от втория по големина град в Украйна. Междувременно продължават тежки сражения в източния регион на Донбас. Украинските власти съобщиха и за цивилни жертви.

 

 

От Института за изучаване на войната съобщиха, че Украйна вероятно е спечелила ключовата битка за Харков. От американския мозъчен тръст добавиха, че руските сили са се отказали от опитите си да обкръжат втория по големина град в Украйна и се изтеглят. Украинците са в контраофанзива и успяха да си върнат няколко селища в района

 

Добре е, щастлив съм, че изтласкваме окупаторите към тяхната територия. Разбира се, щеше да бъде по-добре, ако вече всичко беше приключило. Искам да се прибера у дома, да видя семейството си, което сега е под окупация. Аз съм от Купянск. Продължаваме да сме готови за битка.

Женя, украински военнослужещ

Въпреки това руските атаки не стихват. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въоръжени сили правят всичко по силите си, за да прогонят руснаците, но и че никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война

 

Не спираме да се опитваме да евакуираме всички наши хора от Мариупол и Азовстал. В момента текат много трудни разговори за следващия етап от евакуационната мисия, евакуацията на тежко ранените, медиците.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски отново заяви готовност за преговори с руския си колега Владимир Путин, "но само с него, без посредник и само при условие за диалог, а не под ултиматум". От Кремъл повториха позицията си - среща между двамата президенти е възможна само ако Москва и Киев постигнат предварително споразумение.