Икономика

Стоянов: Без парламент няма как да има компенсации за газа

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Без парламента няма как да има компенсации за газа. Това заяви икономическият министър Никола Стоянов   по време на Годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси. По думите му - отворените опции не означават, че има завой към "Газпром"

Министър Стоянов посочи, че въпросите, свързани с това кога ще започнат преговорите, трябва да бъдат отправяни към служебния министър на енергетиката.

Икономическият министър подчерта, че е сигурен в компетентността и в опита на министъра на енергетиката Росен Христов и щом той е казал, че преговорите ще бъдат трудни, значи така ще бъде наистина, предаде БГНЕС.

На въпрос, свързан с износа да оръжие за Украйна, Никола Стоянов отговори, че в момента министерството на икономиката се съобразява и спазва зададената рамка. "Всички закони и правила така, както те са приети, ако бъдат променени, разбира се, ще се съобразим с това", допълни той.

Във връзка с откриването на форума министър Стоянов подчерта, че приоритетните държави от гледна точка на търговските ни представителства, са страните от Европейския съюз. "За нас те са най-важният партньор, още повече и в момента заради пандемията и COVID-19, ЕС обмисля приближаване до собствения дом на производства, изтегляне от Далечния изток, така че виждаме там много възможности", уточни той.

По думите му не е позитивно това, че в 1/3 от страните нямаме представител, включително в държави като Франция, Италия, Дания и дори ЕС.

"Мислейки за инвестиции, да нямаме никой в САЩ, Индия и Китай също е притеснително", каза още министър Стоянов и допълни, че ще мисли за работещи решения в сложната геополитическа обстановка.

По повод думите на бившия икономически министър Корнелия Нинова, че Никола Стоянов е "кукла на конци", той заяви, че няма да отвръща на този тон. Стоянов е категоричен, че липсата на доводи води до лични нападки. "Всеки има мнение, тя може да си го изразява. В момента аз съм министър и аз решавам какво да стане", допълни той.

На въпрос, свързан с твърдението на бившия шеф на "Кинтекс", че частни фирми изпреварват държавната "Кинтекс" със сделки за оръжие, служебният министър отговори, че ако това е вярно, това е огромен проблем. Той е категоричен, че винаги приоритет за ВМЗ е била работата с "Кинтекс". Икономическият министър съобщи, че това ще бъде едно от нещата, които ще иска новото ръководство да провери, когато встъпи в длъжност.