Европа

Жители на украинския Никопол се страхуват от ядрена катастрофа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Живеещи оттатък река Днепър, където е разположена най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ Запорожие, изпитват страх при всеки обстрел. Град Никопол е обстрелван всяка нощ. В понеделник петима цивилни бяха ранени, само часове след като световни лидери призоваха за "сдържаност" от атаки, за да бъде предотвратена ядрена катастрофа.
Градът, който се намира на около 10 км от Запорожката атомна централа, беше обстрелван три пъти през нощта с ракети и минометни снаряди, които улучиха къщи, детска градина, автобусна спирка и магазини. Разрушенията са големи.

 

Всички ще умрем в случай на ядрена катастрофа – не само ние в Украйна, цялата земя ще загине. Ситуацията е много сериозна.

Олена Сидорякина, жителка на Никопол 

Никопол е подложен на безмилостни удари от 12 юли. Те са нанесли щети на около 850 сгради и принудиха половината му население да се спасява с бягство.

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Великобритания, Франция и Германия призоваха Русия да прекрати всякакви военни операции в близост до атомната централа в Запорожие.

Поради обстрелите голяма част от персоналът е съкратена, останали са само базови служители, които поддържат дейността на завода.

Русия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник, за да бъде обсъдена ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала.