Общество

Проф. Георги Рачев: Случилото се в Карлово е процес, подчинен на теорията на хаоса

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Слънцето и лятото не са си отишли, те ще се завърнат буквално след 3 дни. Това което се случи в Карлово, се случва непрекъснато в България – сложна синоптична обстановка, която дава на отделни места да паднат изключително интензивни, а в случая и продължителни валежи.

Това каза пред Euronews Bulgaria климатологът проф. Георги Рачев.

За съжаление винаги има опасност това да се случи. Няма как това нещо да бъде предвидено, че в София, Драгоман или Карлово ще паднат тези валежи. Това е случаен процес, който се подчинява на теорията на хаоса и няма американец, руснак или който и да е, да го предвиди.



Гръмотевични бури имаме и ще продължим да имаме, особено в планините

Например, Мусала направи два пъти месечната норма на валежите, докато има други места по поречието на Дунав и Югоизточна България, които са едва на 25-30% от месечната норма. Изключително петнист и случаен характер имат тези валежи. Обикновено те са интензивни, но за кратко време. Вчера при Софийския университет в центъра на София измерихме 13 л на кв. м за 15 минути, докато в „Гео Милев“, „Слатина“ и др. нямаше нито една капка. Това показва колко концентриран е валежът и за съжаление в Карлово продължи 2 часа. Днес като излязат данните може би ще имаме около 100 л на кв. м. там.

Статистиката през последните години показва, че ние годишно губим по 1.7 души в следствие на мълнии. Август и септември са месеците с минимум гръмотевични бури, но ето, че тази година се случи така, че този период от 5 дни е особено активен. И днес ще има гръмотевични бури.

 

Не трябва да отписваме лятото, защото от петък и особено от неделя в цяла България ще се установи слънчево и топло време до края на месеца и първите 4 дни на септември. Дори в София ще имаме температури над 30 градуса.

В Гърция също се очакват гръмотевични бури тези дни. Средиземно море сега е изключително топло. Топлата вода ще даде възможност на топъл и влажен въздух да се издигне, което винаги води до гръмотевични бури, които се очакват там през септември и октомври. И формирането на средиземноморски циклони, които малко приличат на тропически циклони. На нашето море до 15 септември ще бъде типично лято. И морската вода ще се задържи до 23-24 градуса до средата на месеца и едва ли ще падне под 22 до началото на октомври, каза проф. Рачев.

Вижте цялото интервю във видеото.