Euronews Primetime

Русия отбеляза Деня на националното знаме с рекорд

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-голямото национално знаме на Русия с площ от 1000 квадратни метра беше издигнато в Музея на на победата в Москва. Освен това 3000 доброволци, облечени в цветовете на руския флаг, оформиха 165-метрова линия, образувайки най-дългото живо знаме на страната.
Президентът Владимир Путин отправи послание към сънародниците си по случай празника.

 

Националното знаме символизира верността към нашите традиционни ценности, от които никога няма да отстъпим – истина и справедливост, солидарност и милосърдие, уважение към вековната история на Русия, към постиженията и победите на нашите предци, които ни оставиха завет да спасим и защитим родината, никога да не допускаме външен диктат и хегемония. Русия е мощна, независима световна сила. Ние сме твърди в преследването на международната арена само на тези политики, които отговарят на нашите национални интереси.

Владимир Путин, президент на Русия 

Путин допълни, че от 1 септември всяка седмица във всички училища в страната ще се провежда церемония по издигане на националното знаме.

Денят на националното знаме е създаден с президентски указ през 1994 г. На 22 август 1991 г е приета резолюция за създаване на историческия руски трикольор.