Euronews Сега

Роботи помагат на хирурзи и пожарникари в Китай

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Китай, компании представят своите иновативни роботи. Машините са програмирани да извършват различни дейности, в помощ на хората. Някои са интерактивни, други помагат на спортисти, а трети – дори на хирурзи.

 

За разлика от индустриалните роботи, нашите не са по-ефективни от хората, не са по-силни от тях и не вдигат тежки предмети. Поставяме акцент върху по-доброто взаимодействие между хората и машините, както и върху емоционалното изразяване. Установихме, че много сектори на услугите имат особена нужда от такива способности.

Ли Боян, главен изпълнителен директор

Въпреки че все още не са пуснати на пазара, роботи за кърглинг и ски могат да се превърнат в партньори за обучение на спортисти или обикновени любители на спорта. Те могат да помогнат и на хората да работят в сурова природна среда.
По-рано тази година лекари извършиха операция от разстояние с хирургически робот, с помощта на 5G.

 

На първо място, роботът може да направи операциите по-лесни за лекарите. Много от трудните операции обикновено се извършват от старши и опитни лекари, но сега те могат да помогнат на младите лекари да се запознаят бързо с трудните медицински интервенции.

Лиу Ю, вицепрезидент на компания

Досега той е извършил успешно 300 операции в Китай.
Изложени са също и роботи, използвани в помощ на пожарникарите. Те издържат на температура до 1000 градуса и могат да отидат в центъра на огъня и да спасят живота на огнеборците.
Тази година над 130 компании, които представят повече от 500 нови роботи участват в изложението