Европа

Зеленски: Ако Русия осъществи показен процес срещу украински войници, край с преговорите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Киев се опасява, че Москва ще ускори своите въздушни удари тази седмица, по тази причина са наложени ограничения върху публичните събирания в няколко града.
Украйна се подготвя да отбележи на 24 август годишнината от обявяването на независимостта си през 1991 г. Тази година датата е по-специална – на 24 август ще се навършат точно 6 месеца от началото на руската военна инвазия в страната.
Президентът на Украйна Зеленски предупреди, че Русия вероятно ще започне публичен процес срещу украински войници, пленени в Мариупол, като началото му ще съвпадне с годишнината от независимостта.

 

Ако този презрителен процес бъде осъществен, ако нашите хора бъдат вкарани в условия на нарушаване на всички споразумения и международни правила, ще има реакция. Това ще бъде линията, отвъд която не са възможни преговори. Русия ще се отреже сама от преговорите. Няма да има повече разговори.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Западни лидери призоваха за "сдържаност" около украинската атомна електроцентрала "Запорожие", най-голямата в Европа, която е окупирана от руските войски.
Боевете и обстрелите около завода породиха страхове от смъртоносна ядрена катастрофа, по-лоша от тази в Чернобил.