Добро Утро, Европа

Терапевт: Вече има 18-месечни бебета с електронна зависимост

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Биофийтбек“ е биологична обратна връзка, която човек в процес на терапия получава чрез аудиовизуални презентации. Представете си – свързваме ви със сензори и на екрана получавате обратна връзка как функционира вашето тяло.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Елена Петрова, биофийбек терапевт.

Екранната зависимост е това, което хората получават при използване на всякакви дигитални устройства. Най-важният фактор тук е, че се изпитва удоволствие от това нещо, също така и успокоение. Знаете много деца когато им се случи нещо лошо, искат вкъщи и започват да играят. Това е техният начин на успокоение, който още повече ги закотвя в цялата ситуация и в същото време – желание за още и още.

 

Работата с електронни устройства е умение, което развиваме и използваме като инструмент за обучаване, нови умения и информиране. В момента, в който обаче стане среда на общуване идва проблемът. Изследванията показват, че когато децата използват прекалено много дигитални устройства – играят или гледат видео клипчета – тяхната мозъчна кора спи, което означава, че детето не може да бъде обучавано, не може да се развива, дори напротив.

Основните симптоми зависят от това в каква възраст е хванато детето в такава зависимост. Вече имаме случаи и на 18-месечни бебета със зависимост. Все повече са случаите, в които се дават тези устройства в ръцете и на 6-месечни бебета. Бебетата се хранят пред таблетите, пуска им се бебешка телевизия. Когато е в тази зависимост едно бебе няма желание да проходи. Тригодишните не проговарят. Много често се диагностицират с аутизъм, но всъщност те са под влияние на тази зависимост показват такива симптоми. Ако е възможно поне до 6-7 години детето не трябва да използва екрани.

 

До 3-годишна възраст препоръчваме на родителите да не да не дават електронните устройства на децата си. Ако все пак ги дадат, до 10 мин. на ден и то при присъствие на родител.

В Китай дори вече имат политика за това нещо и са ограничили времето за използване на екрани до 3 часа на седмица.
Ако положението е станало сериозно, препоръчваме на родителите да се свържат със специалист. Първото нещо, което родителят е необходимо да направи е да се запознае добре с проблема и вредите, които тези електронни устройства нанасят и да си даде сметка доколко той пред децата използва тези устройства. Във всичко примерът е най-важен и промяната трябва да тръгне от родителите. Самите родители невинаги си дават сметка за това, че може би те са зависими. След това го показват на детето. Превръщането на това в награда – ако направиш това ще ти дам или ако не направиш ще ти взема, придава на електронните устройства още по-голяма стойност, каза терапевтът.
По-малките деца гледат повече телевизия. При момчетата се наблюдава повече пристрастяване към гейминга, защото там чувството за конкурентност ги движи да се съревновават. А при момичетата пристрастеността е повече към социалните мрежи – искат да бъдат харесвани и да имат повече лайкове. Тук има и малко чисто полови различия.
Рисковете от тази зависимост са големи. Регрес в развитието на детето, което в крайна сметка може да доведе до една социална изолация, което е най-страшното. Говорим и за симптоматични проблеми, свързани с безсъние, сомнамбулизъм и др. Когато децата играят изглеждат спокойно, но когато ги минем през биофийтбек системата всъщност се вижда едно огромно напрежение в тяхното тяло. То трябва да излезе по някакъв начин – агресия, затваряне в себе си, реакциите са много индивидуални.
Вижте цялото интервю във видеото.