Добро Утро, Европа

Перспективите пред Гърция след края на засиленото финансово наблюдение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След края на програмата за засилено финансово наблюдение се откриват нови перспективи пред Гърция. Въпреки оптимизма на обществото и политиците, пред страната все още има предизвикателства.
Европейският съюз приключи с 12-годишния фискален надзор над Гърция. Политиците в страната очакват с повече оптимизъм раздвижването на гръцката икономика и по-голямата й финансова свобода.

 

За Гърция това е краят на един труден път. Преди 4 години европейските институции поставиха страната под строг финансов контрол. Това беше условието за излизане от програмите за приспособяване, наложени на страната в замяна на заемите, които тя получи, за да се справи с продължилата десетилетие дългова криза. „Програмата за засилено наблюдение“, както беше наречена, приключи официално на 20 август.

Симела Тухтиду, Euronews Гърция

Прекратяването на "засиленото наблюдение" от Евросъюза означава, че страната вече няма да бъде подлагана на тримесечни проверки на публичните й финанси. То беше наложено след Гръцката дългова криза през 2010 г. Тогава икономиката се сви с повече от една четвърт, безработицата нарасна до 28%, а квалифицираните специалисти емигрираха. Тогава Европейските партньори и МВФ одобриха три спасителни програми за заеми на стойност близо 290 млрд. евро. В замяна на това, кредиторите поискаха сериозни съкращения на държавните разходи и заплатите, повишаване на данъците, приватизация и други мащабни реформи. Програмите доведоха до балансиран държавен бюджет, но и до обедняването на населението и свиването на доходите.

 

Гръцкото правителство вече не е длъжно да се отчита пред Брюксел за всяко свое решение относно публичните разходи и данъчното облагане. Освен това то подобрява имиджа на Гърция на международните пазари и улеснява првиличането на капитали.

Симела Тухтиду, Euronews Гърция

Инфлацията в южната ни съседка достигна 11,6% през юли, а безработицата миналата година беше 15 на сто. Освен икономическите реформи, страната има нужда да се справи с други вътрешни проблеми.

 

Гърция се нуждае от повече реформи. Това е отговорът. Разбирам, че програмите за строги икономии ни помогнаха, за да постигнем баланс в нашето финансово положение. Но все пак остават значителни проблеми, и сред тях са – бюрокрацията, бавното правосъдие, дори проблемите с корупцията, които все още остават. И затова смятам, че реформите, които не се състояха, трябва да станат факт възможно най-бързо.

Панайотис Каркацулис, гръцки експерт по публична администрация

Реформите няма да са лесни, а и страната има още дълъг път, преди да стигне до финансовата независимост. С публичен дълг близо 200% от брутния вътрешен продукт, Брюксел ще следи Гърция докато не изплати 75% от заемите. Очаква се това да стане през 2070 г.

Стандартът на живот на гърците също така няма да се вдигне отведнъж.

„Все още има много строги икономии, които се прилагат от години и заради това хората страдат. И имат нужда от подкрепа от страна на държавата“, смята Каркацулис.

Въпреки това, причини за оптимизъм има – голяма част от дълга се държи от европейските ѝ партньори при благоприятни условия, а туристическият сезон тази година е изключително силен.