Икономика

Животновъди: Губим по 30 стотинки на всеки литър мляко

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Имаме наши анализи, които показват, че себестойността на килограм мляко е в рамките на 1.30 лева, а нашите фермери получават по 1 лев. На всеки литър губят по 30 стотинки. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България, по повод отвореното писмо до земеделското министерство с искане за помощ от държавата.

 

Съюзът представлява над 400 фермери, произвеждащи над 60% от млякото, което се преработва у нас. 

 

По думите на Михаил Михайлов фермите в страната изпитват тежки финансови затруднения и имат нужда от държавна подкрепа, за да могат да продължат да произвеждат качествена продукция. В противен случай количеството и качеството на животинските продукти драстично ще спадне.

 

Ние не сме заплашени от глад, обаче няма да бъдат наши продуктите. Това значи, че нямаме ли суровина, десетки хиляди хора ще останат без работа – както животновъдите, също така и преработвателите.

Михаил Михайлов

„В млечния сектор на България работят някъде около 70-80, до 100 хиляди души. Само в мандрите са 10 хиляди. Няма да останем гладни, Европа има храна колкото искате. Ще бъде некачествена, няма да бъде традиционна и ще има големи мъки“, добави Михайлов.

 

Ето какво още каза той:

 

Състоянието на фермите определено не е добро, независимо че цената на млякото последните месеци върви нагоре, макар и малко.

 

Дават се помощи, обаче това са стъпки в незнайното. Като се похарчат тези пари, какво правим оттук нататък? Никой не може да го каже на фермерите. Какво стана на терена? Най-напред се ликвидираха младите животни, след това младите разплодни животни, след това се посегна на нископродуктивните крави, което означава, че броят на животните намалява, а това означава, че продукцията също намалява.

 

Обществото знае, че се дават огромни пари на фермерите. Няма такава работа. Тези пари аз ги разделям на две. Едните пари се дават за изпълнението на определени програми. Фермерът всяка година подписва договор с ДФ „Земеделие“, в който той инвестира негови пари за да изпълни нещо – примерно да създаде хуманно отношение към животните, да може да ги изкарва на пасището и т.н. И на края на годината има проверки и те са по-тежки от тези на КАТ и от изпитите по математиката в средния курс на училищата. Тези пари са заслужени и те са похарчени предварително.

 

Другите пари са помощите. От началото на годината са дадени на два пъти около 200 лева на крава, на овцете по-малко, и тези 200 лева стигат да изхраните една крава само в рамките на 10 дни при новите цени на фуражите, които са два пъти по-високи, електроенергията 4 пъти по-висока, за горивата знаете, а в същия момент цената на млякото се е повишила от 80-85 стотинки на 1 лев.

 

Цялото интервю вижте във видеото.