Euronews Уикенд

Работниците в най-голямото пристанище в Обединеното кралство стачкуват

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Работниците в най-голямото пристанище в Обединеното кралство излязоха на протест. Те се присъединяват към хилядите други в страната, които стачкуват за по-добро заплащане, тъй като цените продължават да растат.

Близо 2000 работници в най-голямото пристанище за разтоварване на контейнери във Великобритания започнаха стачка. Това е поредия протест в Обединеното кралство и ще продължи до 29 август.

Служителите напуснаха работа в пристанище Феликсстоу на източното крайбрежие на Англия. То обработва почти половината от контейнерните товари, пристигащи в страната - 4 милиона контейнера годишно от 2 000 кораба.

Стачката идва в момент, когато хиляди железопътни служители продължават своите протести 3-ти ден с искане за по-добро заплащане и сигурност на работното място, на фона на рязкото повишаване на цените на храните и енергията. Само един от всеки пет влака на Острова превозва пътници.

 

Има предложение от най-голямата железопътна компания, в която участват половината от нашите членове. То е тригодишно споразумение за заплащане на труда при 8 % и ще обхваща както следващата, така и тази, и миналата година. Инфлацията тази седмица по индекса на цените на дребно е 12 на сто. Ако приемем това предложение за заплащане, ще получим пари за около една четвърт от инфлацията за следващата година, която вероятно ще бъде 15 или 16 %. Нашите членове няма да приемат това.

Мик Линч, генерален секретар на профсъюз

Стачките не бяха подкрепени от обществеността, защото много хора са пряко засегнати от неудобствата със спрения транспорт. 

 

Да, съчувствам им, но трябва да има друг начин. Прекъсването е феноменално в цялата страна! Не можеш да отидеш никъде.

футболна фенка

Все по-голям брой профсъюзи планират стачки. По последни данни инфлацията е над 10% - най-високата за последните 40 години. Някои икономисти прогнозират, че тя ще достигне 15 % през първите три месеца на следващата година, на фона на нарастващите разходи за енергия и храна.