Euronews Уикенд

Екстремно време: При наводнения в Австрия и Германия загинаха най-малко петима

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Екстремното време това лято продължава. При наводнения в Австрия и южна Германия загинаха най-малко пет души. Те са част от поредицата екстремни климатични явления това лято - пожари, суша и топлинни вълни, последвани от мощни гръмотевични бури. Според учените, човеството трябва да се подготви за още необичайни летни месеци и в бъдеще.

 

Австрия и Германия преживяха тежки наводнения. Според регионалната полиция в провинцията Бавария, най-малко петима души са загинали в резултат на паднали дървета. В западната част на Австрия, метеоролозите съобщават за рекордни количества валежи за едно денонощие.

Както пожарникарите, така и местните жители работят неуморно, за да съберат падналите дървета и да разчистят наводнените пътища. Повече от 1 500 повиквания са били подадени за разчистване на наводнения или кални свлачища в района. Участък от магистрала беше затворен.

Наводненията са част от серия екстремни метеорологични явления това лято. Счупени бяха температурни рекорди и пожари изпепелиха десетки хиляди декари гори.

 

Имало е и други горещи и сухи лета. Но това лято имахме рекордни горещини в Обединеното кралство, Франция, Германия, Дания. И също така наблюдаваме рекордно ниски нива на реките в цяла Европа. Тази комбинация е доста необичайна. Горските пожари също са необичайни - виждаме ги в райони на Европа, където никога преди не е имало такива.

д-р. Вики Томпсън, климатолог

В Италия нивото на водата в езерото Гарда е спаднало драстично, разкривайки скали, които обикновено са напълно потопени.

Сушата и топлинните вълни са пагубни не само за рибите в реките, но и за хората, тъй като водните запаси намаляват и властите в редица европейски страни призоваваха за по-малко потребление на вода.

Няма окончателни данни за смъртните случаи по време на последните топлинни вълни, но възрастните и хората със здравословни проблеми са особено уязвими.

Светът ще трябва да се подготви за още много подобни лета, предупреждават експертите, заради промените в климата.