Европа

Стрелба в Швеция: Един загинал и един ранен при стрелба в мол в Малмьо

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Един мъж загина, а жена е тежко ранена след изстрели в търговски център в шведския град Малмьо. Според полицията, това не е атентат, а резултат от насилие, свързано с престъпни банди. Последните години, такива стрелби стават все по-голям проблем в Швеция и ще бъдат една от основните теми на предстоящите избори на 11 септември в страната.

Един мъж беше убит, а жена беше тежко ранена след стрелба в търговски център в Малмьо, южна Швеция. Полицията арестува тинейджър след атаката. Хората са избягали от магазина в паника, след като са чули около 20 изстрела.

В изявление на полицията се казва, че "пряката опасност за обществото е отминала" и че насилието най-вероятно е свързано с престъпните среди. Разпитват се свидетели и се преглеждат записите от камерите за наблюдение. По-рано властите съобщиха, че района е отцепен и посъветваха гражданите да го избягват.

През последното десетилетие стрелбите, извършвани от престъпни банди, стават все по-голям проблем в Швеция, включително и в Малмьо, третия по големина град в страната. Те са една от основните тревоги на избирателите преди предстоящите избори на 11 септември. Тази година в Швеция са убити 44 души, като почти всички убийства са свързани с престъпния свят. Миналата година в Швеция са извършени 46 убийства.

През юли в датската столица - Копенхаген, на около 30 км от Малмьо, също имаше стрелба в търговски център, при която загинаха трима души.