Euronews Уикенд

Вот на недоверие: Черногорското правителство падна заради Сръбската православна църква

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие, в резултат на което правителството загуби мнозинството си. От няколко седмици политическото напрежение в балканската страна е особено високо. Причината за вота е спорно споразумение, подписано между правителството и Сръбската православна църква относно църковната собственост. Опозицията иска да намали влиянието на църквата.

Правителството на Черна гора падна след вот на недоверие.  Депутатите гласуваха  50 срещу един за сваляне на правителството на министър-председателя Дритан Абазович. 30 народни представители се въздържаха. Причината да се стигне дотук е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква, което урежда собствеността на стотици манастири и църкви в Черна гора.

Въпросът е чувствителен за мнозина в малката балканска държава. Нацията е разделена - според някои, Църквата е инструмент на Сърбия и Русия за засилване на влиянието им в Черна гора. Абазович защити споразумението като начин да се загърби дългогодишният спор на църквата за нейните имуществени и други права в Черна гора и да се съсредоточи върху други важни въпроси. Преди гласуването, дебатите продължиха 12 часа.

 

Г-н Абазович, с поведението си Вие спряхте европейската перспектива на гражданите на Черна гора и поради това днес Вашият мандат ще бъде съкратен.

Данило Живкович, член на Демократичната партия на социалистите

Мисля, че ще видим нови битки на политическата сцена и ми харесва, че работим в добра атмосфера. Иска ми се винаги да избираме и сваляме правителствата на Черна гора в такава добра атмосфера. Да живее европейска Черна гора, да живеят гражданите на страната, да живее екологична Черна гора.

Дритан Абазович, министър-председател в оставка на Черна гора

Опозицията се стреми да намали влиянието на църквата и да затвърдят отделната национална идентичност. Някои сръбски националисти отричат черногорците да имат такава.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка. То има геополитически измерения. Бившата югославска република, която последна се отдели от Сърбия, през 2006 година - се противопостави на бившия си съюзник Русия, за да стане член на НАТО през 2017. Страната също така е кандидат за членство в ЕС.