Култура

Фестивал във Велико Търново посреща гостите с редица творчески инициативи

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Мащабен фестивал с повече от 50 изложби, концерти, творчески работилници и дискусии започна от вчера във Велико Търново. Арт фестът „48 часа Варуша-Юг“ носи името на старинен търновски квартал, тъй като в него се включват творци, които живеят и работят там. Културният форум привлича не само търновци, но и гости на града и превръща в атрактивна и цветна старата столица през август. Една от атракциите на феста е триизмерно пано със сюжет от средновековната крепост Царевец. Авторки са три търновски художнички, които работят в областта на триизмерната улична живопис.

 

Избрахме да посветим триизмерната рисунка на легендата, свързана с Царевец. Легендата гласи, че по време на Второто българско царство, на което Търново е било столица, отдолу римляните са скрили съкровище. И е имало галерии, които са били направени с доста опасни механизми, за да може то да не бъде открито.

Невена Лефтерова, художничка

“Използваме акрилни бои за рисуване..Използваме един филм от боя, и рисуваме отгоре”, споделя Нина Ковачева, друга от авторките.

“При изработката на триизмерните стенописи ние използваме анаморфната перспектива и за да се направи този триизмерен ефект, снимките трябва да бъдат направени от една единствена гледна точка! Хората много се впечатляват и много обичат да се снимат още преди да са ни завършени творбите”, разказва Евгения Лефтерова, също художничка.

Изоставен от десетилетия бент край река Янтра пък преобразява художникът Ганчо Ганчев-Гана.

 

Било е съоръжение, което е правило плавателна малка част на реката…Ще изобразим водни лилии, които ще бъдат в комбинация с по-абстрактни букви, на места доста четливи и те са точно от думата „Варуша“, но са малко по-разбъркани…

Ганчо Ганчев, художник

Изложби, концерти, дискусии, кино, йога, творчески работилници на пет сцени и 22 локации, оживяват града през летния месец.

 

Програмата на фестивала включва 53 събития и е много разнообразна и включва програма, свързана с визуалните изкуства - има над 20 изложби, а също така има много силен фокус архитектура.

Галин Попов, съорганизатор на фестивала

Фестивалът „48 часа Варуша- Юг“ продължава до неделя следобяд, като за всички събития входът е свободен.

 

Анна Минева, Кристиян Минков, Euronews Bulgaria, Велико Търново