Общество

Асен Александров: Учители и родители да участват в избора на директорите

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Предлагам мнението на учителите и родителите да бъде решаващо при избора на директори.“ Това каза пред Euronews Bulgaria Асен Александров, директор на 51-о СУ „Елисавета Багряна“ в София.

„Разбира се, в някаква степен ще участват и финансиращият орган – общината и министерството, но решаващо да бъде мнението на родителите и учителите“, допълни той.

Ето какво още сподели училищният директор:

 

Ако си търсиш майстор да ти оправи дома, няма да вземеш някой връзкар или някой препоръчан „абе, тоя е наше момче, дай да му помогнем“, а ще търсиш някой, който е кадърен. По същия начин учителите и родителите са най-заинтересовани да имат добър директор, защото от това зависи заплатите за учителите и образованието на децата. Те не биха направили компромис с политическо назначение.

През 1992 г. кандидатствах за директор на 15-о училище, кандидатите за директор бяха задължени да представят концепцията си именно в училището, за което кандидатстват. Ние представяхме нашите концепции пред педагогическите колективи. Сега това може да се разшири и концепцията да се представи както пред педагогическите колективи, така и пред представители на родителите. Например от всяка паралелка по един човек. Тези представяния биха могли да се правят и онлайн. Ако родителите и учителите имат блокираща квота ще изчезне съмнението за партийни назначения.

Така директорите ще станат по-автономни и ще имат по-голям авторитет. Ще имат силата и усещането, че са одобрени и от учителския, и от родителския колектив. Защото може да бъдеш блестящ справочник на всички нормативни документи в образованието, да напишеш концепция, която д влезе във всички образователни учебници, но ако не можеш да комуникираш добре с родители и учители, блестящите ти идеи са обречени на неуспех.

За 450 училища кандидатстват общо 650 кандидати, т.е. по човек и половина за място. Така че някъде няма да има политически назначения по чисто обективни причини и въпреки това хората продължават да говорят. Загубили сме доверие в институциите, които назначават директорите.

Вижте цялото интервю във видеото.