Европа

Нови 10 кораба със зърно ще отпътуват от украински пристанища

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Нови 10 плавателни съда ще отпътуват от украински пристанища, натоварени със зърно. Страната се надява да бъде постигната първоначалната цел за износ на най-малко 3 милиона тона зърнени култури на месец. Това съобщи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Въпреки това износът на зърно от Украйна е спаднал наполовина спрямо миналата година.



Още 10 кораба се товарят със зърно и се готвят да напуснат украинските пристанища по силата на споразумението от края на на миналия месец, съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков. Те ще отплават от морските портове в Одеса, Черноморск и Пивдени. Получили сме още 40 иска за превоз от украинските пристанища, написа Кубраков във Фейсбук. По думите му досега от Украйна са отплавали 25 кораба с общо 630 000 тона земеделска продукция на борда си.

 

Бих искал да подчертая, че инициативата работи, и се надявам, че през следващите няколко седмици обемите ще бъдат увеличени и ще постигнем първоначалната си цел - износ на поне три милиона тона на месец и до пет милиона в отделни месеци.

Олександър Кубраков, министър на инфраструктурата на Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, посети пристанищният град Одеса. Според него още много трябва да се направи, за да се гарантира пълният достъп до украинското зърно и до руската земеделска продукция и торове. Той сподели, че е доволен, когато е видял как пшеницата се товари на товарен кораб, но се е натъжил, виждайки терминалите "практически празни" заради войната.

Износът на зърно от Украйна е намалял с 52% от началото на сезон 2022-2023 г. в сравнение с предходния и е достигнал 3 милиона тона, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс. Доставките на зърно от Украйна се сринаха след началото на войната, довела до спиране на дейността на пристанищата на Черно море. Три от тези пристанища бяха отворени отново в края на юли след споразумение между Москва и Киев под егидата на ООН и на Турция.

Данните показват, че от началото на сезона, Украйна е изнесла близо 2 милиона тона царевица, 783 000 тона пшеница и 257 000 ечемик. Украинското правителство заяви, че очаква реколта от най-малко 50 милиона тона тази година спрямо рекордните 86 милиона тона през 2021 г. Спадът се обяснява с намаляването на  добива и преминаването на част от обработваемите земи под руски контрол.