Добро Утро, Европа

"Газпром" спира изцяло доставките на синьо гориво по "Северен поток-1" на 31 август

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

"Газпром" спира изцяло доставките на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток-1". Това съобщиха от руския монополист, като уточниха, че това се налага заради ремонт, който ще продължи три дни. Това доведе до скок в цената на газа, който достигна до 261 евро за мегаватчас.

Руският газов монополист "Газпром" обяви, че на 31 август ще спре изцяло доставките на синьо гориво по "Северен поток-1" за срок от три дни.

Като причина за спирането се посочва нуждата от ремонт на единствената работеща турбина по тръбопровода.

Ремонтът трябва продължи до 2 септември, когато газоподаването трябва да бъде възстановено до обем от 33 милиона куб. ма на денонощие, посочват от "Газпром".



"На 31.08.2022 г. единственият работещ газов компресорен агрегат Trent 60 ще бъде спрян за три дни за профилактика и превантивна поддръжка. Част от рутинните дейности по настоящия договор за поддръжка ще бъдат извършени съвместно със специалисти от Siemens", се казва в изявление на Газпром.



Новината очаквано се отрази негативно на пазарите и цената на газа скочи моментално до над 2700 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи. Само за ден цената на газа се е покачила с 8%.

От 27 юли газопроводът "Северен поток" работи с около 20% от максималния си капацитет поради спирането на две газови турбини. Една от тях, произведена в Канада от Siemens Energy, беше изпратена за ремонт в Монреал. На 25 юли „Газпром” обяви принудителното спиране на още една газова турбина в компресорната станция „Портовая” поради изтичане на срока преди капиталния ремонт. Така в експлоатация остава само една турбина.

Междувременно Украйна предложи да бъде използвана газопреносната мрежа на страната за транзита на руски природен газ към Германия, след като "Газпром" обяви, че временно ще спре подаването на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1". Украинският мрежов оператор допълва, че капацитетът на тръбата през Полша е напълно достатъчен.

Германия трябва да разреши на блокирания газопровод "Северен поток 2" да започне да изпомпва руски природен газ, за да "не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни", заяви заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубицки. Но според депутати, този проект е мъртъв. Газопроводът беше завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна.