Европа

Дипломат: Най-парадоксалното е, че никой не иска мир в Украйна

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Важно е, че ООН постепенно поема своята роля и отговорност по отношение на конфликта в Украйна. Безспорно това не може да стане без съгласието на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, в това число Русия и САЩ.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по международни отношения и дипломат Любомир Кючуков.

От друга страна проблем е в момента, че акцентът е насочен към предотвратяване на глобални катастрофи, а не към решаването на самия конфликт. Това са на първо място продоволствената криза и предотвратяването на ядрен инцидент.

 

Винаги когато около една ядрена електроцентрала летят куршуми и снаряди има опасност. Централата беше на практика овладяна от Русия в първите дни след войната. Така че когато се стреля от АЕЦ това са руснаците, когато се стреля по АЕЦ, това са украинците. Но и в двата случая опасността е висока и тя касае цяла Европа.

Първото, което трябва да се случи е да спре огънят и след това да започнат преговори между двете страни, за да се постигне споразумение как точно да се процедира в тази ситуация. Демилитаризацията, която предлага ООН и изглежда най-логичното решение, се разбира по различен начин от двете страни. Затова е необходимо да седнат на масата на преговори и да намерят необходимото решение, каза дипломатът.
Има шанс двете страни да постигнат споразумение както подсказа решението с продоволствената криза. То беше подписано в Истанбул в два еднакви паралелни текста от една страна от Украйна с ООН и Турция и от друга от Русия с ООН и Турция. Следващата спирка на Гутериш е в Истанбул в координационния център, който наблюдава изпълнението на това споразумение. Към момента няма информация за нарушения по него.
Безспорно Турция е успешен посредник. Самият факт, че се нареди редом с ООН е достатъчно показателен. Турция експлоатира своето географско положение и своята ясно формулирана външна политика с цел да се превърне в регионален лидер и глобален фактор, поддържайки добри отношения с Русия и Украйна.

 

Боя се, че войната ще продължи много дълго. Тя се превърна от война за победа във война на изтощение. В момента имаме фиксирано някакво статукво, при което е доста лимитирано руското настъпление, но липсва украинско контранастъпление. А самата постановка за война до победа прави невъзможни преговорите.

Ако търсим решение, то би било на първо място постигането на примирие, спиране на огъня и даване на възможност от военното, конфликтът да бъде прехвърлен в политическото поле. Абсолютно ясно е, че решението на териториалните въпроси ще бъде изключително трудно. То не може да бъде намерено във военен план. Трудно ще бъде намерено бързо и в политически. Това ще бъде проблем, който дълго ще тежи на международните отношения.
Това което ЕС и НАТО до момента правят за съжаление е, че не подпомагат спирането на войната. Усилията им са насочени към помагане на Украйна да постигне победа, а това означава продължаване на войната. Най-парадоксалното е, че в момента никой не иска мир – нито Русия, нито Украйна, нито ЕС и НАТО оказват политически натиск върху двете страни, за да се стигне до политическо решение.
Вижте цялото интервю във видеото.