Euronews Primetime

Русия пак удари Харков преди срещата на Зеленски с Гутериш и Ердоган

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В западния Лвов се проведе тристранна среща между генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, турския президент Реджеп Ердоган и украинския президент. Преди това Зеленски проведе отделни срещи с двамата политици. Призова ООН да обезпечи сигурността на АЕЦ “Запорожие”, която попадна под обстрел през последните дни. Централна тема на разговорите беше и споразумението за деблокиране на украинско зърно, което беше постигнато миналия месец. Анкара и Киев подписаха и договор за възстановяване на разрушената от войната инфраструктура. 

Часове преди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Таийп Ердоган да пристигнат за срещата с украинския президент Володимир Зеленски, руските сили нанесоха нови атаки в района на Харков, при които загинаха повече от 10 души

В Лвов Ердоган и Гутериш бяха посрещнати с протест, организиран от роднини на украинци, които са държани в плен в Русия. 

Именно освобождаването на украински военни и медици беше сред темите на разговор между генералния секретар на ООН и Зеленски. 

След срещата украинският президент заяви, че ООН трябва да обезпечи сигурността на “Запорожие” – украинската атомна електроцентрала, която е под руски контрол почти от самото начало на войната. 

По-рано Русия заплаши да затвори съоръжението и отхвърли предложението на ООН за създаването на демилитаризирана зона в района, който попадна под обстрел през последните дни, а Киев и Москва се размениха взаимни обвинения за атаките. 

В първото си посещение в Украйна от началото на войната Ердоган търси начини за увеличаване износа на зърно от житницата на Европа. Въпрос, който по-рано обсъди и с руския държавен глава Владимир Путин. 

Анализатори определиха ходовете на Анкара, която подкрепя Киев във войната, но разчита на Москва за търговия, като “ходене по тънко дипломатическо въже”