Euronews Primetime

Тайван проведе отбранителни учения срещу инвазия на Китай

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Тайванската армия проведе военни учения в случай на китайска инвазия. Преди това Китай също проведе собствени учения, при които бяха нарушени въздушното пространство и териториалните води на острова. Междувременно САЩ съобщиха, че ще започнат преговори с Тайван за сключването на ново търговско споразумение.

Напрежението в източна Азия се повишава след ново военно обучение на тайванската армия и перспективите за търговска сделка със Съединените Щати. 

Военните заявиха готовност за реакция в случай на нападение от страна на Китай. 

 

Остро осъждаме непрекъснатите военни провокации на комунистически Китай около Тайван, които подкопават мира в региона. Поддържаме всички наши войници в бойна готовност. Военните операции на комунистически Китай ни дават възможност да се обучаваме за бойни действия. 

Сун Ли Фан, говорител на министерството на отбраната на Тайван

Вашингтон и Тайпе започнаха официални двустранни търговски преговори, като се очаква първите срещи да се проведат тази есен. 
От Пекин предупредиха двете страни да не подписват търговско споразумение. 

 

Китай винаги се е противопоставял на това, която и да е държава да води преговори и да подписва каквито и да е икономически и търговски споразумения с китайския регион Тайван. Настояваме американската страна да спазва принципа за единен Китай и да спазва подписаните с Китай разпоредби.Съединените щати трябва да спрат всякаква форма на официален обмен с острова. САЩ не трябва да изпращат погрешни сигнали на Тайван в името на икономиката и търговията. Те не трябва да повтарят грешките си.

Уан Уенбин, говорител на министерството на външните работи на Китай

Напрежението в района се покачи след визита на председателя на долната камара на САЩ - Нанси Пелоси - в Тайван. 

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха не само заради статута на самоуправляващия се остров, който Китай смята за неразделна част от своята територия, но и заради Хонконг, спорове за търговията, сигурността, технологиите.