Европа

Коя е Анелиз, номинираният за "Еми" журналист от Euronews?

От Euronews България Euronews България
Anelise Borges Scaled 2 Анелиз Боржес

Номинирана за международна награда "Еми" за новини и актуални предавания за уникалното отразяване на превземането на Афганистан от талибаните през 2021 г., разговаряхме с Анелиз Боржес, международен кореспондент на Euronews.

Анелиз работи на терен от 10 години. През 2018 г. тя се присъединява към Euronews, като отразява от първа ръка важни истории по целия свят и се впуска с главата напред в продължаващите конфликти.

В края на 2021 г. Анелиз е позиционирана в Афганистан, за да отрази от място превземането на властта от талибаните. В хода на кариерата си тя прави репортажи от повече от 30 държави, като отразява войни и диктатури от някои от най-опасните зони в света.

Но, както обяснява в нашето интервю, не е задължително да става дума за спиращите сърцето моменти на страх или за риска, които са направили тази работа толкова привлекателна за нея.

"Всъщност не търся войната, разрушението и тъгата. Търся издръжливостта и тези луди истории за преодоляване на всички тези трудни препятствия."

 

Какво е да си журналист във военна зона?

Според Анелиз на журналистите им е лесно. Тя обяснява: "В повечето случаи, в 99 процента от случаите, историята винаги е много по-опасна за хората, които са попаднали в нея."

"[Хората], те бяха тези, които наистина рискуваха нещо. Аз бях там, защото исках да бъда там. Избрах да бъда там и можех да си тръгна, когато пожелая.

"И това обикновено е случаят с нас, журналистите, така че никога не можем да изравним опасностите, пред които сме изправени, с опасностите, пред които са изправени хората, които всъщност са заклещени в историята, заклещени в страната."

 

Предимствата на това да си жена репортер

Всички знаем, че има места по света, които са по-безопасни за мъжете, отколкото за жените. Питаме Анелиз как й е повлияло това, че е жена. Тя вярва, че това всъщност помага.

"Мисля, че жените вдъхват доверие и това ми е помогнало много през годините. Хората са били по-склонни да ме приемат в домовете си например и да споделят с мен някои от трудните си истории."

В някои култури Анелиз смята, че това ѝ е помогнало да получи достъп до разговори с жени, които не би могла да получи, ако беше мъж.

 

Как да станете международен кореспондент

Най-важните съвети на Анелиз са: да слушате - и да говорите.

"Учете различни езици. Това помага изключително много, когато можете да общувате с хората", съветва тя.

"И слушайте, слушайте историите около вас. Не е необходимо да отидете в разкъсвана от войни страна, за да се сблъскате с някои необикновени хора.

"Има вероятност касиерката в местния супермаркет или човекът, който ви доставя храна чрез Uber Eats, всъщност да са невероятен източник на информация и на истории. Никога не го отхвърляйте. Никога не отхвърляйте хората около вас."