Политика

Сред идеите на Стефан Янев: Политборд да отзовава неморални депутати

От Euronews България Euronews България
Stefan Yanev Стефан Янев. Снимка: БГНЕС

Политически борд да бди за морала на народните представители и да отзовава тези, които са изгубили доверието му.

Това е една от идеите, с които партия "Български възход" на Стефан Янев ще се яви пред избирателите на 2 октомври.

Според Янев бордът "ще допринесе за създаване на морален колектив и репутационна тежест на кандидатите за народни представители". За целта в него ще влизат надпартийни представители от църквата, научните среди, бизнеса и синдикатите.

"Пред тях депутатите поемат моралния ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда", обясни Стефан Янев на програмен брифинг пред медиите.

Конституцията в момента не предвижда механизми за отзоваване на народни представители. Дали ще останат в парламента е въпрос изцяло на тяхна лична воля. Темата е била повдигана многократно през годините, най-често при разцепления на парламентарни групи. Не е ясно обаче по какви обективни критерии предлаганият от "Български възход" политически борд би преценявал кой депутат се е провинил и заслужава да бъде отзован. 

Сред целите на партията ще бъде още кандидатите за депутати да събират подписки, също като партиите, за участие в изборите. "Издигането и попадането в листи става при индивидуална подкрепа от 300 български граждани за кандидат", гласи предложението на "Български възход".

Сред останалите приоритети на партията са борба с демографската криза, строго съблюдаване на конкурсното начало за всички публични длъжности и текуща оценка на всеки служител в обществения сектор. Ако участва в управлението, "Български възход" ще променя и данъчната система в двустепенна - прогресивно подоходно облагане за компании, които използват обществен ресурс, и плосък данък за останалите граждани и фирми.