Добро Утро, Европа

Адвокат Герман Германов: Ако екстрадират Алчин в Русия, ще бъде изтезаван

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Инициативата на Радан Кънев, да призове страните от Европейския съюз да не екстрадират руски граждани, е добра, тъй като в последните години Русия даде многократни доказателства, че не желае да спазва международните договорености, по които е страна.

Това каза пред Euronews Bulgaria Герман Германов, адвокат на руския гражданин Алексей Алчин, чиято екстрадиция от България бе поискана от Русия.

Освен това Русия беше, може би най-правилно казано, изгонена от комитета по правата на човека на ООН и също така напусна Съвета на Европа, с което денонсира действието на Европейската конвенция за защита правата на човека, като заяви изрично, че няма да признае юрисдикцията на Европейския съд и няма да спазва неговите решения.

 

В нашия закон има достатъчно основания тази екстрадиция да бъде отказана

Според нас има основания тя изобщо да не бъде допускана, каза адвокатът. На първо място липсва изискването за двойна наказуемост, както е представено обвинението от руската държава. Твърди се, че става въпрос за данъчни престъпления, за отбягване на деклариране и плащане на данъци. Става дума за деяние, което е извършено в неизвестно време, на неизвестно място и с неизвестни лица, което само по себе си е абсурдно. Освен това мярката, която е взета е за два месеца, а законът изисква най-малко четири, разясни юристът.

 

Варненският окръжен съд е подходил твърде формалистично при разглеждане на делото

И на нашите възражения към мотивите на съда няма отговор. Съдът прие, че е налице обвинение от страна, с която имаме договор, тъй като Русия е правоприемник на Съветския съюз, налице е двойна наказуемост и има писмени гаранции от зам.-върховен прокурор на Русия, според които преследването не е за политически престъпления и няма опасност да бъде подложен на изтезания и нечовешко отношение. Нашите аргументи са, че мислим, че самата документация е непълна. Според нас съществува много сериозен риск лицето да бъде преследвано и наказано точно на основание политически причини, след като заема тази активна антивоенна позиция. Едва след това е приета въпросната мярка за неотклонение от един от районните съдилища в Москва. Седем години не е правено нищо. Г-н Алчин разполага с документи, че за отчетния период през 2015 г. представляваните от него фирми нямат никакви задължения. Няма как хем да няма задължения, хем да бъде наказателно преследван, че е укрил данъци. Същевременно Русия дава достатъчно доказателства за сериозни нарушения в заведенията, в които се изтърпява наказанието „лишаване от свобода“, каза още адвокат Германов.

Клиентът ни в момента физически е добре, но психически все още се надява неговият въпрос да получи едно правилно решение. Съвсем ясно е какво ще се случи, ако той бъде екстрадиран в Русия – ще бъде малтретиран, изтезаван.

Вижте цялото интервю във видеото.