Европа

7 убити и 18 ранени при ракетен обстрел в Харков

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 22228682277520 Харков и населените райони на региона страдат от руски обстрел почти ежедневно.  Снимка: АР

Седем души загинаха, а 18, сред които 11-годишно дете, бяха ранени при нови руски ракетни удари срещу Харков.

Това съобщи областният управител Олег Синегубов в канала си в „Телеграм“.

По думите му, снощи първо е поразено общежитие, което са обитавали хора с увреден слух. След атаката е избухнал и пожар.

 

Най-ужасното е, че хората в сградата не можеха да чуят сирените за предупреждение, нито да извикат на спасителите изпод руините

Олег Синегубов

Пострадалите са настанени в болница, като един мъж е в тежко състояние. Спасителните екипи пък продължават работа, търсейки оцелели под руините.Президентът Володимир Зеленски осъди атаката. "Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа той в "Телеграм". "Няма да простим, ще отмъстим", добави украинският лидер.Кметът на Харков Игор Терехов добави, че след първоначалната атака срещу общежитието, рано тази сутрин – около 4.30 часа, по града са нанесени най-малко четири ракетни удара."След обстрела има много голям пожар в района на Холодногорск. Административна сграда е в пламъци. Според ръководството на Държавната служба за извънредни ситуации част от нея се е срутила", каза той.

По-рано кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че нападението е станало в близост до жилищна сграда ,където е възникнал и голям пожар.

Харков и населените райони на региона страдат от руски обстрел почти ежедневно. На 7 август Харковската областна прокуратура съобщи, че повече от 1000 цивилни, включително 50 деца, са били убити в региона поради руска агресия, докато двойно повече са били ранени.