Политика

Крум Зарков: Европрокурори вече разследват високите етажи на властта у нас

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В последните дни на 47-ото Народно събрание се гласува закон, който имаше за цел да осигури независимост и самостоятелност на европейските делегирани прокурори. Това изисква те да имат собствено място, собствена администрация, деловодство и секретна регистратура.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод предоставянето на бившата емблематична сграда на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134 в София на европроурорите.

Радвам се, че за броени дни служебното правителство в сътрудничество с ВСС, успяхме да направим първата важна крачка – да открием подходяща сграда.

По думите на Зарков, европейските средства са наши публични средства и ние не можем да позволим да бъдат отклонявани. Особено в навечерието на най-мащабния план, по който трябва да получим милиарди евро.

Това е една допълнителна гаранция, че никой няма да се изкуши да посяга към тях или да ги разпределя по непрозрачен, корумпиран начин

Това е европейска политика, не е българска измислица, уточни служебният правосъден министър. Европейският съюз правилно е решил, че европейските средства изискват контрол още по-голям от този на националните власти. Имайки предвид недостатъчното добрата ефективност на нашите институции, това е още една гаранция.

Българската прокуратура е известна с това, че е доста йерархична като структура, докато йерархията на европрокуратурата не трябва да се влияе от нашата и главния ни прокурор. Евроделегирани прокурори, които работят на терен в страната членка са контролирани от колеж на европрокурорите в Люксембург и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Българската европрокуратура е една от най-сезираните. Има много сигнали и вече има дела, които практически са стигнали до съд, но докато няма осъдителни присъди не бих си позволил да коментирам, каза още Зарков. Той обаче загатна, че има много чувствителни разследвания, които дълго време са били в полезрението на българските власти и сега ще бъдат и в това на европейските.

 

Става дума за високите етажи на властта и злоупотреба с евросредства

По повод на съдебната реформа, Зарков каза, че закриването на спецсъдилищата е била важна стъпка, но не изчерпва големия кръг въпроси. Много от законите, по които в момента работи министерството на правосъдието и ще бъдат предоставени на следващия парламент, се вписват в съдебната реформа – подсилване на ролята на инспектората, евентуално търсене на отговорност на главния прокурор, възможност за съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата.

Зарков изтъкна, че работят много сериозно върху законите, свързани с приемането на плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат приети преди края на годината, за да се отпусне вторият транш по плана от 700 млн. евро. Той подчерта, че и досега е свършена много работа и не са започнали на гола поляна.

Процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, започната от предходните правосъдни министри е приключила и не може да се продължи. Евентуално може да се започне нова, ако има нови данни за евентуални нарушения на главния прокурор, каквито към момента не е получил. Ако получа такива няма да се поколебая да действам. Видя се, че такава процедура няма кой знае какви шансове да успее в този състав на ВСС, каза Зарков.

Той допълни, че ще сезира Конституционния съд за параметрите на надзора на законност, който се упражнява от прокуратурата.

За проекта за нов затвор, Зарков подчерта, че няма да дадем нито един лев български пари. Финансирането идва по линия на Норвежкия механизъм.

Вижте цялото интервю във видеото.