Euronews Primetime

Румен Дунев: Линейният контрол на пътя е много добра мярка

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Предвидените от МВР 13 мерки за контрол на движението по пътищата ще оставят у водачите чувството, че вече има контрол. Голяма част от нарушенията, които всеки един шофьор прави ежедневно ще намалеят драстично.

Това каза пред Euronews Bulgaria Румен Дунев, експерт по пътна безопасност и автомобилен състезател.

 

Опитах да проверя какви са мерките и да се запозная предварително с тях, но не можах да ги намеря никъде

Направи ми впечатление по отношение на линейния контрол, предложение на неправителствена организация, което е добър сигнал и индикатор, че МВР тръгва в добра посока – да се вслушват в предложенията на неправителствените организации и експертите. Линейният контрол е много добра мярка, която я има в много държави. Това са цивилни автомобили, в които има камери, записващи нарушителите, поведението им по време на движение, включително и скоростта им. Те се включват в движението най-вече по високоскоростни пътища и автомагистрали и когато видят водачи, които правят резки маневри, рисковани изпреварвания или превишена скорост, спират водача и съставят съответното наказание.

 

13-те мерки трябва да останат постоянни на пътя, а да не са акция само сега

Водачите да свикнат с тези мерки и да спазват правилата за движение. Нашето предложение по тази тема беше изграждането на сектори за средна скорост. Бихме препоръчали да се засили контрола и над автобусните и товарните превози.

Вижте цялото интервю във видеото.