България

Обвиняем за боя над протестиращи през 2020 г. осъди Министерството на правосъдието

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
5722Efb1 Bf69 4B56 A283 B992dfbd400b W1023 R1 S (2) Андон Андонов Снимка: Стоп кадър bTV

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., осъди Министерството на правосъдието за незаконно уволнение, съобщи "Сега".

След като имената на полицаите, малтретирали протестиращи, бяха оповестени, Андонов смени работното си място - от МВР отиде в Бюрото по защита, докато тази структура беше подчинена на главния прокурор Иван Гешев.

Когато бюрото премина към Министерството на правосъдието, Андонов беше уволнен. Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември 2021 г. тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни.

Делото е разгледано от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски (той е настоявал за 1200 лв.). Това съдебно решение не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Андонов е уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче трябва да са изпълнени едновременно две неща:

- той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба;

- органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви;

Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба, а това при Андонов се е случило още през 1994 г., приема съдия Радков. Андонов е назначен в МВР през 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на Иван Гешев е преназначен. 

От материалите по делото се вижда, че докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" - за образцово изпълнение на служебните задължения.