"Български пощи" отдавали имот в центъра на Пампорово за 86 стотинки на квадратен метър

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9133332 (1) Снимка: БГНЕС

Агенцията "Държавна финансова инспекция" е открила над 30 нарушения в управлението на "Български пощи" ЕАД. Сред тях най-фрапантните са отдването на имоти на смешни цени, които са в пъти под пазарните. Докладът ще бъде готов до края на юни. Това обяви заместник министър-председатeлят по ефективното управление Калина Константинова в парламента.

 

Базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лв. на стая във висок сезон. Това, което е в моите правомощия, е да сезирам съответните органи, да направят дължимото и възможното по закон, така че виновните лица за състоянието на "Български пощи" към момента да понесат своята отговорност.

Това обяви заместник министър-председатeлят по ефективното управление Калина Константинова

Константинова настоя народните представители да възложат одит на Сметната палата за състоянието на "Български пощи".

В хода на разискванията по питане от народните представители от "Възраждане" относно състоянието на "Български пощи" и неизплатените заплати на служителите и хакерската атака от 16 април Константинова посочи, че в правомощията на Народното събрание е да възложи извършване на проверка извън планираните за годината и затова ви призовавам, да го направите.

Настимир Ананиев, народен представител от "Продължаваме Промяната", заяви че ще внесат искане за насрочване на разискване за състоянието на дружеството и взимане на решение от Народното събрание за възлагане на одит от Сметната палата за съответствие при финансовото управление на "Български пощи".

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин насрочи разискването за 20 май.

В началото на своето изказване вицепремиерът Константинова подчерта, че досега "Български пощи" не само не са били приоритет на ГЕРБ, но и не са били включени в обхвата за киберсигурност, нито в списъка със стратегически обекти.

"Върху тяхната информационна сигурност не е упражняван никакъв контрол и подкрепа", каза Константинова и заяви, че днес повечето са ангажирани към благосъстоянието на "Български пощи", обяви вицепремиерът.

Константинова коментира и фактът, че в дружеството има 2600 работни станции с морално остарял хардуер, на които е невъзможно инсталирането на съвременен антивирусен софтуер. Тя добави, че 400 от компютрите след хакерската атака, вече са негодни за употреба.

Константинова съобщи, че в рамките на нейните правомощия е да сезира компетентните органи, които да установят виновните лица за състоянието на дружеството. Сезирани са Националната агенция за приходите, Държавната агенция "Национална сигурност", МВР и икономическата полиция, които да извършат съответните проверки.