Европа

Естония премахва всички съветски паметници, за да „подсигури обществения ред“

От Euronews България Euronews България
Estonia Suvetski Pametnik Tank Съветски танк Т-34, инсталиран като паметник бива премахнат от пиедестала си в Нарва, Естония. Снимка: AP

Правителството на Естония обяви, че ще премахне от обществените места в цялата страна паметници от съветската епоха.

Премиерът Кая Калас каза, че решението е взето поради риск от обществени безредици след нахлуването на Русия в Украйна.

„Като символи на репресиите и съветската окупация, те се превърнаха в източник на нарастващо социално напрежение“, написа Калас в Twitter.

„В тези моменти трябва да сведем риска за обществения ред до минимум“, добави още тя.


В уточняващ туит, естонският премиер отбелязва, че съветските паметници с историческа стойност ще бъдат преместени в музей, а не разрушени.

„Опитваме се да запазим колкото е възможно повече, за да могат бъдещите поколения да се поучат от тези болезнени уроци“, пише Калас.


Балтийската страна първоначално обяви, че ще премахне съветски паметници от град Нарва, намиращ се на източната граница с Русия.

Една реплика на съветски танк Т-34 почита съветските войници, загинали при освобождаването на Естония от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Според естонската телевизия ERR танкът сега ще бъде отнесен в Естонския военен музей във Виймси, северно от столицата Талин.

Вътрешният министър Лаури Лаанемец потвърди, че операцията по демонтажа и прехвърлянето „ще бъдат извършени по достоен начин“.

„Например, цветята и свещите, поставени на паметниците, ще бъдат отнесени на гробище, а не изхвърлени“, каза той във вторник, цитиран от Baltic News Service.

Калас посочи още, че общият гроб на жертвите на Втората световна война в граничния град вече ще получи неутрален надгробен знак и ще бъде достойно място за възпоменание.

„Никой не иска да види как нашият войнствен и враждебен съсед подклажда напрежение в дома ни“, допълни естонският премиер в изявление.

„Няма да позволим на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония.. (или) да разкъса стари рани.”

Над 95% от 57 500 жители в Нарва са рускоезични. Решението на градския съвет от понеделник да премести паметника вече доведе до протести.

Общо седем паметника от съветската епоха в Нарва ще бъдат премахнати, каза правителството.

През 2007 г. решението за преместване на бронзова статуя на съветски войник от градски парк в столицата Талин доведе до дни на безредици.

Един човек загина и бяха извършени повече от 1000 ареста, тъй като рускоезичните естонци твърдяха, че премахването на мемориала е изтрило тяхната история. В крайна сметка статуята преместена във военно гробище.