Свят

Торбички вместо дърва: В бедните квартали на Кения горят найлонови торбички за готвене

От Euronews България Euronews България

Инфлацията се отразява осезаемо и на живота в Африка. В бедните райони на Кения найлоновите торбички вече са обичайно гориво, тъй като местните не могат да си позволят въглища или дърва. Изпаренията са вредни не само за околната среда, но и опасни за здравето им.

Корогочо е един от най-големите бедняшки квартали в Кения, разположен в столицата Найроби.

На суахили Корогочо означава „пренаселен, рамо до рамо“ – тук живеят около 150 000 души. 

Заради инфлацията жителите на този квартал започват да използват найлонови торбички за готвене, въпреки очевидните опасения за здравето и околната среда.

Животът е труден, не мога да си позволя дървени въглища. Готвя за децата си с торбички, които събирам от сметището. Страхувам се за здравето си, защото получавам болки в гърдите. Тази къща няма прозорци, димът от торбичките не излиза, остава в къщата.

Перис Нямбура, майка на 3 деца

Този квартал на Найроби има много проблеми - крайната бедност, липсата на санитарни условия, разпространението на ХИВ и домашното насилие са само някои от тях. 

Глобалната инфлация влошава още повече ситуацията с покачващите се цени на горивата като въглища и газ.

Затова семействата започват да горят найлонови торбички. И те не са единствените.

Преди готвех на дърва, но когато стана скъпо, започнах да готвя на найлонови торбички, защото са евтини. Откакто ги използвамм не съм, чувала оплаквания.

Моника Ванджиру, собственик на хотел

През последните години цените на горивата в Кения са се увеличили повече от 2 пъти, докато цял пакет торбички излиза около 50 цента и стига за близо месец.