Свят

Африка е гневна на Европа заради въглищата

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Преминаването на Европа към по-замърсяващи енергийни източници заради войната в Украйна ще доведе до по-интензивни климатични промени, които особено силно се изразяват в Африка. Страните там страдат от безпрецедентна суша, кални свлачища, нерегулярни валежи, коeто от своя страна се отразява на реколтата и води до глад и още по-тежка бедност.


Това заяви водещият на Africanews / Euronews - Джермая Физайо-Бамби в интервю пред Анастасия Димитрова.


Физайо-Бамби припомни, че само за първите пет месеца на тази година европейските страни са внесли над 3 милиона тона въглища от Южна Африка. Това е с над 40% повече от общия обем през 2021 г.


През юни Германия обяви, че възобновява работата на въглищните централи, тъй като Русия започна да намалява износа на газ. Екоактивисти разкритикуваха това решение, защото според тях най-голямата европейска икономика се отказва от целите си в областта на климата.


Ето какво още разказа Джермая Физайо-Бамби за енергийните предизвикателства пред Южна Африка, която разчита на въглища за над 80% от енергийното си потребление и по този начин се нарежда на 12-о място като замърсител с парникови газове в световен мащаб:

 

- Здравей, Джермая!

- Здравейте, благодаря за поканата!


- Как медиите в Африка отразяват енергийната криза в Европа и доставките на въглища от Африка?

- Последните събития представляват остър завой от страна на Европа и затова се възприемат като пример за израза „не гледай какво правим, а какво казваме“ - тоест не в най-добра светлина. Но медиите в Африка представят тази новина такава, каквото е. Не бива да се учудваме, че при недостиг на енергия и повишаване на цената й богатите страни се връщат към по-замърсяващите изкопаеми горива. Преспективата е ясна: Въглеродно интензивната енергия се възражда след началото на войната в Украйна. А резултатът ще е увеличаване на вредните емисии.


Но от друга страна, някои страни в Африка биха могли да се възползват от новата ситуация. Германски официални лица договарят доставки на газ от Сенегал. Италия, Франция, Португалия и Испания може би ще закупуват газ от Нигерия. Има европейски инвестиции в офшорен газ от Танзания, Мозамбик. Доставките на въглища от Южна Африка са също налице. Тази криза очевидно разкрива много възможности, тъй като ще подобри износа на Африка.


- В последните седмици африкански анализатори критикуват Европа за прилагане на двоен стандарт, когато става дума за енергийни източници. Вие смятате ли тези критики за основателни?

- Абсолютно основателни са. За да се справят с глобалното затопляне и редуцират въглеродните емисии, богатите европейски страни, оказват постоянен натиск върху африканските страни. Поставиха високи тарифи за въглеродни емисии върху африкански стоки за износ, които затрудняват икономическото развитие на африканските държави. Но ето че сега загърбиха тези амбиции и предприеха политики, които явно противоречат на техните стремежи в екологията. За да го кажа с прости думи - сега те действат в протичоречие с глобалнита политика в областта на климата.
Част от причината за световното изискване за редуциране на въглеродните емисии е нуждата на държавите да произвеждат по-чиста и устойчива енергия. Интерсно е, че Африка отговаря за по-малко от 3 процента от световните въглеродни емисии. Защото регистрира най-малко въглеродни емисии на глава от населението в глобален мащаб. Така че когато поставите този въпрос на масата, разбирате защо има толкова критики.


- Вземайки предвид енергийната криза, в която се намираме в момента, колко важни са за африканските държави целите за намаляване замърсяването на въздуха и емисиите?

- Когато става дума за екологични проблеми, винаги има тревога. Африка вече е изправена пред страшните последствия от изменението на климата, които тепърва започват в други части на света- например безпрецедентна суша.

От януари до началото на август тази година 6082 души са загинали, а хиляди са останали без домовете си вследствие комбинация от наводнения, кални свлачища, циклони и други явления. Това засяга държави като Демократична Република Конго, Мадагаскар, Мавритания, Мозамбик, Южна Африка, Уганда. А това са данни само що се отнася до природните бедствия, част от които несъмнено са свързани с климатичните промени, за които Африка носи най-малко отговорност.

После идват проблемите с хранителната верига в Африка - тя също е изправена пред много предизвикателства. Зависими сме и от земеделски култури, които имат нужда от регулярен дъжд - а в момента тук почти не вали.

Когато съберете всички тези фактори, виждате, че те увеличават рисковете от глад и бедност при много хора.

Повече от 30 милиона души в момента са потенциално застрашени от кризата с промените в климата.
Няма никакво съмнение, че емисиите от изкопаемите горива оказват изключително въздействие върху изменението на климата. Така казва науката. А когато такива напреднали икономики като Европа прибягват до тези източници, ситуацията става много обезпокоителна.