Политика

Добромир Живков, „Маркет линкс“: При оттегляне на Борисов рискът от роене в ГЕРБ е висок

От Euronews България Euronews България

Според данните на „Маркет линкс“ общи листи между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ печелят с 1-2% по-малко избиратели, отколкото ако се явят поотделно, но същевременно не бива да се игнорира процентът колебаещи се избиратели, който може да направи коалицията първа политическа сила. 

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „Маркет линк“ Добромир Живков.

„Когато се формира нов победител, той винаги има прилив на избиратели, които обичат да гласуват за първата политическа сила“, посочи Живков и уточни, че според анализите им този потенциал може да достигне около 3%.

По думите на социолога това, което казва ПП относно необходимостта от оттегляне на Борисов от лидерската позиция в ГЕРБ съвпада и със заявките на ДБ, че те могат да намерят път към ГЕРБ, но за момента определят като пречка за това присъствието на Борисов начело на партията.

 

Това е част от предизборната кампания. Неслучайно ПП фокусират своите послания върху лидерството на Борисов, защото те знаят, че това е лидерска партия.

Добромир Живков, „Маркет линкс“

Според социолога рискът от задвижване на процеси на роене вътре в ГЕРБ при евентуално оттегляне на Борисов е доста висок.

Живков коментира определени действия на служебния кабинет като реваншистки и отчете зад това сериозната политическа амбиция на президента Румен Радев. 

„Не е работа на служебния кабинет да правят ревизия на предишното управление“, смята социологът, според когото това е в прерогативите на едно редовно правителство.

„Този служебен кабинет започва да играе много по-сериозна политическа роля, отколкото е предвидено. Очевидно тук има някаква цел. За мен беше изключително странно да видя как президентът патронира среща във връзка с интерконектора с Гърция. Всичко това са прерогативи на изпълнителната власт“, категоричен е той.

По думите му президентът се нагърбва с доста по-сериозни политически амбиции и започва да дава признаци за загуба на баланс.

Вижте целия разговор във видеото.

„Газовата тема ще бъде политизирана. Българското общество до голяма степен е склонно на компромиси, опасявайки се от икономическите последствия от по-високите цени на газа, но тук трябва да имаме политическо решение“, отбеляза Живков.

Той вижда съществени рискове в това България да бъде припозната като държава, която не спазва определени санкционни разпоредби на ЕС във връзка с Русия.

Целия разговор вижте във видеото.