Общество

Жители в три общини негодуват срещу новото разписание на БДЖ

От Euronews България Euronews България

Новото разписание на БДЖ, което ще влезе в сила от 15 декември, оставят в изолация, без жп транспорт малки общини и градчета в Балкана. Затова алармират местните власти, а много от жителите, които пътуват с железниците, са недоволни. В Павликени, Троян и Трявна не приемат премахването на влаковете.

В туристическата община Трявна са разтревожени от премахването на вечерния влак от Стара Загора в новото разписание.

Този влак спира връзката на Южна със Северна България в продължение на повече от 14 часа. Първият влак, който е на следващия ден, е в 9:17 ч. Това е проблем. Ние имаме студенти, туристи, които пътуват.

Жасмина Лазарова, заместник – кмет на община Трявна

В Трявна ще се борят този влак да остане в разписанието поне през туристическия сезон.

„Железниците дори не изпълняват и социалната си функция, която имат. Вечерният влак, ако не може цялата година, най-малко в сезона трябва да го има“, казва Денчо Минев, кмет на община Трявна.

Два от най-удобните влакове, с които пътуват жителите на Павликени до Плевен и до селата в общината, също липсват в новото разписание.

„Влаковете са много удобни. Не само за работещи, а има хора, които пътуват към родните си места. Също така знаем, че Плевен е медицински университетски град. Много хора посещават медицинските центрове. При липсата на достатъчен автобусен транспорт мисля, че този влак трябва да се запази“, коментира Емануил Манолов – кмет на община Павликени.

От община Павликени настояват БДЖ да преразгледа решението си за спиране на тези влакове. Община Трявна вече са сигнализирали областния управител на Габрово и БДЖ.

 

Вижте повече във видеото.