Политика

ЦИК разкрива секции за гласуване в 61 държави, в Украйна няма нито една

От Euronews България Euronews България
Glasuvane (1) Снимка: БГНЕС

ЦИК обяви списък със секциите в чужбина, където българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

Към момента са предвидени общо 723 сеции в 61 държави. Броят им може да нарастне, ако българи зад граница пожелаят с подписка разкриването на още секции.

От ЦИК посочват, че това са местата, в които за последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, както и местата, където има дипломатически и консулски представителства на Република България.

За разлика от предишния вот през ноември, засега все още не се предвиждат изборни секции в Украйна.

По-рано служебният външен министър Николай Милков съобщи, че от МВнР са поискали съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции в Украйна, но за протичането на изборния процес ще се разчита на местната българска общност, защото командироването на служители ще е трудно по време на съществуващ военен риск.

Засега най-много секции са одобрени на територията на Турция (143), Великобритания (128) и Германия (116). 

Тепърва приемащите държави трябва да дадат разрешение на българското МВнР за разкриване на секции извън дипломатическите представителства на България.